FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obersnel: privatizacijom spriječena likvidacija "3. maja"

RIJEKA, 27. lipnja 2013. (Hina) - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je na aktualnom satu današnje sjednice Gradskog vijeća odgovarajući na pitanje vijećnice Ane Trošelj (PGS) o tome koji je cilj privatizacije "3. maja" i kakav će oblik imati brodogradilište nakon tog postupka kako ne može odgovoriti na to pitanje jer nije sudjelovao niti izrađivao plan privatizacije.

No, kako je naveo, prvi cilj je postignut, a to je osiguran nastavak brodograđevne djelatnosti u Rijeci i sprječavanje likvidacije brodogradilišta.

"Zna se tko je inzistirao na ovakvom modelu privatizacije i potpisao uvjete u Bruxellesu pod kojima se privatizacija morala provesti", rekao je Obersnel i dodao da je tadašnja vlast HDZ-a prihvatila privatizaciju kao model preustroja i obvezala se da će to provesti do ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

"Svima nam je jasno da se to moralo sada tako provesti jer je alternativa bila likvidacija brodogradilišta", istaknuo je i dodao da je još 2009. godine otvoreno govorio protiv takvog modela privatizacije.

Obersnel je rekao kao vjeruje da će '3. maj' i Uljanik u sinergiji uspjeti sačuvati brodogradnju u 3. maju. "Koliko će biti uspješni, ovisit će o njihovim upravama", dodao je.

Odgovarajući na pitanje predsjednice Gradskog vijeća Dorotee Pešić-Bukovac o problemu fiskalizacije na tržnicama, istaknuo je da je Udruga hrvatskih gradova Ministarstvu financija i Poreznoj upravi poslala prijedlog da se tržnice izuzmu od fiskalizacije, ali on očito nije prihvaćen.

Pešić-Bukovac rekla je kako je pitanje o problemu fiskalizacije dobila jučer te da je obećala prodavačima s tržnice da će o tome pitati gradonačelnika na današnjoj sjednici Gradskog vijeća. Jučer su prodavači na riječkoj tržnici prosvjedovali zbog obveze uvođenja fiskalnih blagajni i najavili veliki prosvjed 1. srpnja.

Obersnel je rekao da se Udruzi hrvatskih gradova, kojom on predsjedava, obratila Udruga hrvatskih tržnica sa zahtjevom da se trgovci na tržnicama izuzmu od obveze primjene fiskalnih blagajni na otvorenome.

Predsjedništvo Udruge hrvatskih gradova u veljači je poslalo prijedlog Poreznoj upravi, rekao je Obersnel. Prijedlog se temeljio na nemogućnosti uvođenja fiskalnih blagajni na otvorenome na tržnicma zbog tehničkih problema.

"To je jedino što smo mogli učiniti, a preostaje nam da još jednom apeliramo na ministarstvo i Poreznu upravu s tim prijedlogom", dodao je Obersnel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙