FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor: inicijativa za promjenom Ustava je balon koji će se ispuhati

ZAGREB, 27. lipnja 2013. (Hina) - Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor rekla je danas da bez sudjelovanja oporbe nije moguća promjena Ustava ocjenivši da je ta inicijativa "balon koji će se ispuhati".

"Sama inicijativa ne može promijeniti probleme koje imamo sa izmjenama zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU", kazala je Kosor novinarima u Hrvatskom saboru upitana o najavi izmjene Ustava po kojoj zastara ne bi vrijedila za politička ubojstva počinjena na teritoriju Republike Hrvatske i drugih zemalja.

Podsjetila je i da, kada se raspravljalo o izmjenama Ustava 2010. godine, nije na tom tragu bilo niti jedne inicijative iz tadašnje vlasti i oporbe.

Napomenuvši da će se ta inicijativa raspasti, Kosor je kazala i da je osobno za to da se sudi svima koji su osumnjičeni za bilo kakav zločin, pogotovo za zločine potaknute političkim odlukama u bilo kojem razdoblju.

Smatra da Ustav treba rijetko mijenjati i kad je nužno te ga treba mijenjati samo u cilju poboljšanja države, kao države prava. "To je inicijativa koja vjerojatno na neki način treba malo popraviti dojam koji imamo oko velikih komplikacija vezanih uz europski uhidbeni nalog. Ništa se stvarno neće dogoditi", drži Kosor.

Upitana može li Hrvatska očekivati neke sankcije iz EU, smatra da odmah neće doći do neke "neposredne kazne". Najvažnijim drži što će se, ukoliko se usvoji predloženi zakon, preispitivati hrvatska vjerodostojnost. "Mi smo ispregovarali jedno, a sada se događa nešto drugo", rekla je Kosor.

Drži da će se moguće negativne posljedice za Hrvatsku vidjeti idućih mjeseci ili godina. "Bojim se da će to izazvati domino efekt i da će se neprekidno to vraćati kao svojevrstan bumerang hrvatskoj politici i vladi", smatra Kosor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙