FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 27. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, kojim se predviđa dodatno urediti sustav trošarinskog oporezivanja duhanskih prerađevina, nastavljeno je saborsko zasjedanje, na kojem je jutros bilo svega petnaestak zastupnika. Obrazlažući izmjene i dopune zakona zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je kako će se njima omogućiti da se na jednak način oporezuju cigarete kod povećanja visina trošarina i povećanja maloprodajne cijene cigareta. Pojasnio je da je tijekom pristupnih pregovora s EU do 31. prosinca 2017. odobreno prijelazno razdoblje za dostizanje minimalne trošarine na cigarete. "Ovim izmjenama zakona želi se onemogućiti stvaranje špekulativnih zaliha radi izbjegavanja plaćanja trošarine tj. onemogućavanje štetnih fiskalnih učinaka za prihode državnog proračuna Republike Hrvatske", kazao je Lalovac. Istaknuo je da se tim zakonom trošarinskim obveznicima duhanskih prerađevina-cigareta i ostalim osobama koje prodaju cigarete, propisuje obaveza plaćanja trošarina na cigarete koje su već ušle u potrošnju. Naime, kazao je, novim prijedlogom zakona na duhanskim markicama se ne naznačuje maloprodajna cijena, čime se izjednačuje status cigareta na zalihama i onima puštenim u promet.

ZAGREB - Saborska oporba ocijenila je danas kako će izmjene što ih Vlada predlaže u Zakonu o trošarinama izazvati nered i kaos na tržištu duhanskih proizvoda, dok zastupnici pozicije to demantiraju. Prijeti nam nered i kaos u sustavu, predložena rješenja vode u veliku sivu zonu, tvrde HDZ-ovi Ivan Šuker i Martina Dalić. Šuker kritizira što nove markice na cigaretama neće imati maloprodajnu cijenu. To, kaže, otvara prostor za makinacije i trgovine na crno, mogućnost da netko tu kutiju sakrije, prikaže da ju je prodao i kasnije proda po višoj cijeni. HDZ proziva Vladu da uvodi rješenja suprotna osnovnim načelima sustava trošarina. Opasno je s tim se igrati, kaže Šuker i navodi kako domaće cigarete u Hrvatskoj koštaju 18, a u BiH 12 kuna, Marlboro 24 kune, a u BiH 13 kuna. Ako je razlika deset kuna, logično je da je to zanimljivo za šverc, upozorava Šuker. Građanima treba reći – što ste popušili, popušili ste, kaže Zoran Vinković (HDSSB) aludirajući da će cijene cigareta porasti, zbog čega će se kupovati preko granice. Za Vladin prijedlog kaže da je skandalozan i pita kako će trgovci građanima objasniti da na markicama stoji jedna cijena, a cigarete se prodaju po drugoj. HDZ predlaže Vladi da se trošarine jednom godišnje, u svibnju ili lipnju, usklađuju s onima u EU. Tako ćemo riješiti sve probleme, jer nitko ne može natovariti toliko skladište cigareta da mu može pokriti sve do slijedećeg povećanja, kaže Šuker. Zastupnici saborske većine odbacuju oporbene tvrdnje o neredu i kaosu. Neće biti kaosa, tvrde Klubovi HNS-a i SDP-a. Sustav dobro funkcionira, kaže Igor Rađenović (SDP) ne poričući da je bilo poremećaja na tržištu cigareta. Ministarstvo financija odlučilo se za potez koji može povući u ovom trenutku - da ubere čim više tog poreza od onih koji su taj sustav probali nadmudriti, kaže Rađenović.

ZAGREB - Ruža Tomašić, predsjednica Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčevića i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić danas je izvijestila kako neće prisustvovati službenoj ceremoniji proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju, koja će se održati u nedjelju, 30. lipnja. "Građani Republike Hrvatske i dalje ne znaju što ih čeka u EU niti u kolikoj će se mjeri njihovi životi promijeniti od 1. srpnja, a sveopćoj neinformiranosti i neizvjesnosti kumovala je politika podvale forme umjesto sadržaja hrvatskim građanima, koju su provodile i ova i prethodne vlade", navodi u priopćenju Ruža Tomašić objašnjavajući razloge zbog kojih neće biti na službenoj ceremoniji ulaska Hrvatske u EU. Tomašić će, kako navodi, ulazak Hrvatske u EU popratiti "među narodom na Trgu bana Josipa Jelačića". "Smatram kako ovaj trenutak nije pogodan za velebna slavlja jer se država i dalje nalazi u ozbiljnoj krizi, a osobno ću biti spremna za slavljeničku atmosferu tek kad se ulazak u EU pokaže stvarnim dobitkom za Hrvatsku", napominje Tomašić. Nedolazak njemačke kancelarke Angele Merkel na svečanost Tomašić ocjenjuje diplomatskim fijaskom vladajuće garniture. "Taj diplomatski fijasko bio bi vjerojatno izbjegnut da se u ugošćavanje kancelarke Merkel uložilo barem jednako energije kao u dovođenje četničkog vojvode, koji ovoj državi nikad nije bio i neće biti prijatelj", navodi u priopćenju predsjednica HSP-a AS i dodaje kako bi sudjelovanje u takvom protokolu značilo njenu načelnu podršku takvoj politici, a što se u potpunosti kosi s njenim stajalištima.

VUKOVAR - Gradsko vijeće Vukovara nije se konstituiralo na današnjoj sjednici jer nije izabrano mandatno povjerenstvo za koje je glasovalo 12 od 24 gradska vijećnika. Članove za mandatno povjerenstvo predožili su klubovi vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića, koji u Gradskome vijeću imaju 12 vijećnika, ali pošto je devet vijećnika SDP-a glasovalo protiv, a trojica vijećnika SDSS-a bila suzdržana, prijedlog nije dobio većinu glasova, te Gradsko vijeće nije konstituirano. Po riječima predsjednika vukovarskoga SDP-a Željka Pinjuha, u roku od 30 dana treba se održati nova konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Do tada bi, rekao je novinarima nakon prekida sjednice, sve gradske službe trebale normalno raditi. "Proračun grada za 2013. godinu prihvaćen je i sve ono što se iz njega financira nije upitno bez obzira na to što nije sastavljeno Gradsko vijeće", rekao je Pinjuh. Po mišljenju predsjednika kluba vijećnika HDZ-a u Gradskome vijeću Ivana Penave, "hrvatska država omogućila je uz pomoć hrvatskih zakona da se od Vukovara stvori grad slučaj". Ustvrdio je kako je u Vukovaru na djelu "politički inženjering koji je omogućio da pobjednička koalicija HDZ-HSP dr. Ante Starčevića nema većinu u Vijeću iako je osvojila najviše vijećničkih mandata".

ZAGREB - Zaklada "Hrvatska kuća srca" danas je donirala Kardiološkom odjelu Klinike za dječje bolesti Zagreb najnoviju izvedbu 24-satnih mjerača tlaka i 12-kanalni EKG, medicinske aparate nužne u dijagnostici srčanih bolesti u vrijednosti 50 tisuća kuna. Donaciju je sanacijskom upravitelju bolnice Osmanu Kadiću uručio upravitelj Zaklade Davor Miličić istaknuvši kako je ova donacija važna jer od kardiovaskularnih bolesti obolijevaju i djeca te da su kardiovaskularne bolesti vodeće bolesti, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Naglasivši da od kardiovaskularnih bolesti umire 50 posto hrvatskih građana, istaknuo je i da je hipertenzija bolest koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila bolešću odgovornom za najveći broj smrti, a njena prevalencija iznosi oko 40 posto. Miličić je kazao i da prava dijagnoza hipertenzije danas nije zamisliva bez 24-satnog mjerača arterijskog tlaka te upozorio kako je njeno dijagnosticiranje posebno važno za dječju populaciju među kojom je taj problem zanemaren. "Postavljanjem dijagnoze u dječjoj dobi i modificiranjem rizičnih faktora tijekom odrastanja direktno smanjujemo nastanak preuranjenih kardiovaskularnih bolesti", dodao je.

VARAŽDIN/KRAPINA - Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija u nedjelju će, zajedno s europskim gostima, proslaviti ulazak Hrvatske u Europsku uniju kulturnim i sportskim ogađanjima. Središnji dio programa u organizaciji grada Varaždina i Varaždinske županije održat će se u nedjelju 30. lipnja na središnjem gradskom trgu u Varaždinu. Oko 16 sati očekuje se završetak utrke u kojoj će 28 trkača iz gradova prijatelja Čakovca, slovenskog grada Ptuja i mađarskog grada Nagykanizse na simboličan način povezati te gradove i tri države te obilježiti ulazak Hrvatske u Uniju. Navečer je na programu Mozartova „Čarobna frula remix“ u izvedbi ansambla iz Beča te koncert Varaždinskog komornog orkestra. Oba koncerta dar su Austrije. Središnji dio programa u Krapinsko-zagorskoj županiji održat će se u pograničnoj općini Zagorska sela. Program počinje u 14,30 sati gdje će se okupljenima obratiti slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk, slovenski ministar za infrastrukturu i prostor Samo Omerzel te naš ministar pomorstva, prometa i infrastukture Siniša Hajdaš Dončić. Organizatori očekuju i dolazak slovenskog ministra gospodarstva Stanka Stepišnika i predsjednika Poslovnog kluba hrvatskih i slovenskih gospodarstvenika Tomaža Kačara.

PULA - Uz slogan “Istra bez granica”, Istarska županija obilježit će ulazak Hrvatske u Europsku uniju, najavili su danas u Puli županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i EU integracije, Oriano Otočan, i tajnik istarske Obrtničke komore Eros Sorić. "Slogan 'Istra bez granice' odabrali smo zato što će Istra ulaskom u EU postati regija bez granica”, kazao je Otočan na konferenciji za novinare. Istarska županija prigodno je izdala i plakat na 24 jezika, koji će se postaviti na svim graničnim prijelazima. Program obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju u organizaciji Istarske županije počinje u nedjelju, 30. lipnja, u Novigradu 'Europskom noći'. U programu će se uz Istarsku županiju predstaviti i talijanska regija Friuli-Venezia Giulia sa svojim proizvodima i tradicijom. U ponedjeljak, 1. srpnja, na graničnom prijelazu Plovanija održat će se susret predstavnika općina i gradova te gospodarskih subjekata Istarske županije i Slovenije. Bit će to prigoda i za potpisivanje Sporazuma o suradnji Obrtničke komore Istre i četiriju slovenskih obrtničkih komora. Njime će se našim poduzetnicima olakšati poslovanje u Sloveniji, ali i slovenskim poduzetnicima u Istri, kazao je tajnik istarske Obrtničke komore Sorić. Program završava u srijedu, 3. srpnja, proslavom u sjedištu Istarske županije u Bruxellesu.

ZAGREB - Projekcijom francuskoga filma "Welcome" u zagrebačkom Kulturno informativnom centru večeras počinju 1. Dani LUX filma, na kojima će do 30. lipnja biti prikazano šest dobitnika nagrade LUX koju dodjeljuju zastupnici Europskog parlamenta. Nagradu LUX Europski parlament dodjeljuje od 2007. kako bi se pružila potpora europskoj kinematografiji te promicala kreativnost i kulturna raznolikost. Filmovi koji konkuriraju za nagradu mogu biti dokumentarni ili igrani u trajanju od najmanje 60 minuta i moraju izražavati europske vrijednosti, različitosti i baviti se temama kroz koje se odražava cijelo društvo. Nagrada se dodjeljuje svake godine u studenome, a pobjednika biraju zastupnici Parlamenta nakon nominacijskoga postupka koji provode filmski kritičari i umjetnici odabirući listu od deset filmova od kojih se zatim bira uži izbor od tri filma. Ta tri filma tada prevode se i prikazuju u svim zemljama Europske unije. Sutra će biti prikazani njemački film "Na rubu raja" Fatiha Akina i belgijski film "Lornina šutnja" Jean-Pierrea i Luca Dardennea. U subotu su na rasporedu francuski film "Snjegovi Kilimandžara" Roberta Guediguana i njemački film "Strankinja" Fea Aladaga. Festival se zatvara projekcijom prošlogodišnjega dobitnika nagrade, talijanskog filma "Shun Li i pjesnik" Andree Segrea, nakon čega je predviđeno izravno uključivanje na festival u Karlovym Varyma i proglašenje deset finalista za nagradu LUX 2013. godine.

ZAGREB - Hrvatska će od 1. srpnja sudjelovati u kohezijskoj politici kojom Europska unija (EU) osigurava sredstva za manje razvijene regije, odnosno zemlje članice, te će joj na raspolaganju biti milijuni eura iz fondova namijenjenih smanjenju gospodarskih i socijalnih razlika, kao i jačanju globalne konkurentnosti europskog gospodarstva. Europska politika solidarnosti ostvaruje se putem strukturnih fondova i Kohezijskog fonda, čijim će se značajnim razvojnim sredstvima od idućeg tjedna moći koristiti i Hrvatska. To će pružiti veliku mogućnost za razvoj zemlje, jer je potpora putem strukturnih fondova (Europski socijalni fond - ESF i Europski fond za regionalni razvoj - ERDF) znatno većeg financijskog opsega od dosad dostupne pretpristupne pomoći budući da je kohezijska politika po sredstvima druga najznačajnija politika EU-a, odmah iza Zajedničke poljoprivredne politike. Budući da je borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti u razdoblju od 2014. do 2020. jedan od prioriteta EU-a, to će utjecati na veći iznos sredstava za projekte u području socijalne skrbi. Građani u nepovoljnom položaju poput nezaposlenih osoba, korisnika prava i usluga iz socijalne skrbi, osoba s invaliditetom, mladih, pripadnika nacionalnih manjina, starijih i nemoćnih osoba i dr. kroz projekte će moći naučiti nove vještine, pohađati treninge i edukacije, sudjelovati u aktivnostima psihosocijalnog osnaživanja, dobiti individualiziranu podršku, obrazovati se za samozapošljavanje, steći novo radno iskustvo i dobiti veći pristup kvalitetnim socijalnim uslugama.

ZAGREB - Na kulturno turističku manifestaciju „Podravski motivi – tema trstina“ u subotu 29. lipnja, će iz Zagreba u Koprivnicu voziti posebni izletnički „Koprivničanec-express“, najavili su iz Hrvatskih željeznica (HŽ). Ovogodišnja tema Podravskih motiva je - trstina (trstika), koja će sa slika mnogobrojnih majstora naive sići na koprivnički trg, na kojemu će biti predstavljeno umijeće njezine obrade i pretvaranja u uporabne predmete. Zvukovi cimbula i starinskog vergleca ispreplitat će se s batom kovačkog čekića i razgovorima majstora naive, a trgove i ulice u središtu Koprivnice oživjet će antikvari, notari, lončari i vunari. Podravski motivi imat će i europski štih u znak pozdrava ulasku Hrvatske u EU. Domaćim slikarima naive tako će se pridružiti njihovi kolege umjetnici iz europskih zemalja. Uz pjesme, plesove i običaje Podravine predstavit će se i narodno blago Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i Češke, a uz tradicionalna jela podravskog kraja spravljat će se i delicije europske kuhinje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙