FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavom "O konceptu lica Sina Božjeg" otvoren Eurokaz

ZAGREB, 26. lipnja 2013. (Hina) - Predstavom talijanskoga redatelja Romea Casteluccija "O konceptu lica Sina Božjeg" u izvedbi njegove skupine Societas Rafaello Sanzio otvoreno je u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti 27. i posljednje festivalsko izdanje Eurokaza.

Predstava "O konceptu lica Sina Božjeg" bavi se ideologijom slike, a pozornicom dominira portret muškoga lica koji dolazi u kontrapunkt s onime što se događa na sceni. Riječ je o mnogoznačnoj i dvosmislenoj predstavi koja dodiruje granična područja između sakralnog i profanog, tjelesnog i transcendentalnog, ljudskog i božanskog.

Castellucci i Societas Rafaello Sanzio iz Cesene, jedni od začetnika ikonoklastičkoga teatra, prvi put su izvan Italije nastupili baš na Eurokazu 1989. s predstavom "Santa Sofia". Nakon toga bili su redoviti gosti s predstavama "Gilgamesh", "Masach" i "Tragedia Endogonidia".

Eurokaz, osnovan 1987. kao Festival novog europskog kazališta, odnosno kulturni program Univerzijade, ove godine simbolički zatvara krug svojim posljednjim festivalskim izdanjem u trenutku pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Na festivalu će nastupiti kongoanski koreograf, redatelj i plesač Faustin Linyekula s predstavom "Drums and Digging", španjolska autorica, glumica i redateljica Angelica Lidell s predstavom "Ping Pang Qiu", a Branko Brezovec gostuje s predstavom "Travnička kronika" u izvedbi Narodnog teatra Bitola.

Slovenska skupina Via Negativa iskoračit će iz kazališnog konteksta videoinstalacijom "Via Nova via MSU Zagreb / Nitko to ne bi smio vidjeti" koja će ući u stalni postav Muzeja suvremene umjetnosti, a tim će povodom slovenska umjetnica Katarina Stegnar izvesti performans Drop Dead.

Slovenski redatelj i avangardni umjetnik Dragan Živadinov posjetitelje Eurokaza 29. lipnja odvest će na "Izlet u Vitanje: KSEVT (Kulturno središte europske svemirske tehnologije)", odnosno u posjet kompleksu u kojemu se nalaze Centar za kulturalizaciju svemira i Memorijalni centar posvećen raketnom inženjeru i pioniru astronautike Hermanu Potočniku Noordungu podrijetlom iz toga mjesta pokraj Celja.

Na sam dan ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja u Muzeju suvremene umjetnosti Dalibor Martinis, koji toga dana slavi rođendan, izvest će performans "Svečana večera".

Festival se zatvara 3. srpnja plesnom predstavom "iTMOi (in the mind of igor) Akrama Khana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙