FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry: izraelski i palestinski čelnici ozbiljni u oživljavanju pregovora

KUWAIT, 26. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Izraelski i palestinski čelnici predani su oživljavanju mirovnih pregovora, izjavio je u srijedu američki državni tajnik John Kerry i ipak upozorio da će biti teško ostvariti napredak u pregovorima koji su već dugo u zastoju.

Izraelsko-palestinski pregovori propali su krajem 2010. zbog spora oko gradnje židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali koju Palestinci žele kao dio svoje buduće države.

Kerry, koji je u svibnju odvojeno razgovarao s obijema stranama, rekao je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas žele pokrenuti stvari s mrtve točke. Bit će to peti Kerryev pokušaj obnove pregovora.

"Vjerujem da oni vjeruju kako je mirovni proces veći od jednog dana ili jednog trenutka, ili da je sasvim sigurno za njihove zemlje važniji od nekih trenutnih političkih izazova", rekao je Kerry na konferenciji za novinare u Kuvajtu s tamošnjim ministrom vanjskih poslova šeikom Sabahom Khaledom al-Sabahom.

"Zbog toga su obojica dala naslutiti da misle ozbiljno. Ne bih bio ovdje kada ne bih vjerovao da je to moguće", dodao je.

Kerry nije želio odrediti datum za nastavak mirovnog procesa, ali je dodao kako bi stanoviti napredak trebalo ostvariti prije zasjedanja Opće skupštine UN-a u rujnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙