FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MojPosao: ulazak u EU će potaknuti zapošljavanje u inozemstvu

ZAGREB, 26. lipnja 2013. (Hina) - Nakon što Hrvatska ulaskom u EU postane djelom europskog tržišta rada, većina ispitanika iz istraživanja portala MojPosao očekuje da će to potaknuti zapošljavanje hrvatskih radnika u inozemstvu, dok se gotovo polovica boji konkurencije stranih radnika, u čemu prednjače mlađi ispitanici.

U istraživanju koje je provedeno na tristotinjak ispitanika, njih 54 posto reklo je da će ulazak u EU prvenstveno potaknuti zapošljavanje naših radnika u inozemstvu, a 37 posto smatra da će doći do doseljavanja radne snage u Hrvatsku.

Nešto manje ispitanika, 34 posto, vjeruje da neće doći do promjena na tržištu rada, a 27 posto ih očekuje porast stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Svega 16 posto ispitanika očekuje rast gospodarstva.

Na pitanje o spremnosti za europsko tržište rada, 62 posto ispitanika drži da su hrvatski radnici konkurentni na tržištu rada, a 26 posto da nam nedostaje stručnosti i obrazovanja.

Gotovo polovica ispitanika, njih 43 posto, boji se konkurencije stranih radnika na domaćem tržištu rada, a nešto više ispitanika, 46 posto, ipak se toga ne boji.

Stranih radnika u većoj se mjeri boje mlađi ispitanici: 48 posto mlađih od 25 godina boji se da će ulazak stranih radnika smanjiti šanse za zapošljavanje domaćih radnika. Isto smatra 41 posto ispitanika u dobi od 26 do 30 te 40 posto u dobi od 31 do 40 godina. Među ispitanicima starijim od 41 godinu, 38 posto ih smatra da će ulazak stranih radnika smanjiti šanse zapošljavanja domaćih radnika.

Ipak 53 posto ispitanika, bez obzira što smatraju da će stranci smanjiti zapošljavanje domaćih radnika, vjeruje kako bi trebalo omogućiti zapošljavanje najboljih radnika, bez obzira od kuda dolaze. Više od trećine ispitanika (38 posto) smatra da bi Hrvatska trebala uvesti restrikcije zapošljavanja stranih radnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙