FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 26. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Raspravom o konačnoj verziji zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade u europskim poslovima u kojoj su, u odnosu na prvu verziju zakona, pojačane obveze premijera i Vlade spram Sabora u pogledu eu-pitanja, danas je nastavljeno saborsko zasjedanje. Predlagatelj zakona saborski je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a predviđeno je da zakon stupi na snagu 1. srpnja ove godine. Premijer i Vlada imaju obvezu o eu-pitanjima, poglavito sastancima Europskog vijeća, češće nego je prvotno bilo predviđeno, komunicirati s Hrvatskim saborom i njegovim Odborom za europske poslove koji se osniva. Premijer će tako jednom godišnje morati izvjestiti Sabor o sastancima Europskog vijeća u protekloj godini, dok će nakon svakog sastanka Vijeća u roku od 15 dana pisano o tome izvijestitisaborski Odbor za europske poslove. Vlada će, pak, uoči svakog sastanka Europskog vijeća Odboru pisano dostaviti dnevni red i druge prateće dokumente te, ako postoji, nacrt zaključka Vijeća. Premijer će po potrebi, na poziv predsjednika Hrvatskog sabora, na sjednici Sabora ili Odbora predstaviti stajališta Republike Hrvatske na sastanku Europskog vijeća ili podnijeti izvješće o održanim sastancima Vijeća. Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin uvjeren je da je u zakonu ponuđen dobar balans u odnosima zakonodavne i izvršne vlasti u eu-pitanjima. Zakon potiče suradnju parlamenta i Vlade kako bi se ta tijela mogla bolje snaći u novim okolnostima, rekao je Grbin.

ZAGREB - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju studentima će donijeti mogućnost studiranja u ostalim državama članicama pod istim uvjetima koji vrijede za njihove državljane, a pozitivno će utjecati i na razvoj znanosti, istraživanja i inovacija. Hrvatski će studenti u ostalim državama članicama Unije biti oslobođeni plaćanja školarine, odnosno plaćat će iste školarine koje plaćaju državljani zemlje u kojoj se nalazi visoko učilište. Isto će vrijediti i za strane državljane na studiju u Hratskoj. Učenici i studenti koji dio studija žele provesti u inozemstvu moći će se uključiti i u novi europski program razmjene pod radnim nazivom "Erasmus za sve". Riječ je o programu koji nasljeđuje i objedinjuje nekoliko sadašnjih programa EU za obrazovanje i mlade - Programe za cjeloživotno učenje (Erasmus, Comenius, Leonardo i Grundtvig), program TEMPUS, program Erasmus Mundus i program "Mladi na djelu" kako bi se povećala efikansnost i studentima olakšala prijava za stipendije. U okviru "Erasmusa za sve" ukupno će pet milijuna osoba u EU-u, gotovo dvostruko više nego sada, imati priliku studirati ili se usavršavati u inozemstvu. Među njima je gotovo tri milijuna u visokom školstvu ili u programima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Program se temelji na pretpostavci da je ulaganje u obrazovanje i usavršavanje ključno za otkrivanje ljudskih potencijala, bez obzira na njihovu dob i podrijetlo. On im pomaže u osobnom razvoju, stjecanju novih vještina i povećanju mogućnosti zapošljavanja. Program "Erasmus za sve" počinje se provoditi 1. siječnja 2014. s planiranim proračunom od 19 milijardi eura, a za hrvatske studente natječaje će raspisivati Agencija za mobilnost i programe EU (www.mobilnost.hr).

KOPRIVNICA - Projekt grada Koprivnice „Novo lice Koprivnice“ jedan je od šest projekata koje je u Bruxellesu član Europske komisije za energiju Günther H. Oettinger proglasio pobjedničkim. Imena nagrađenih objavljena su za dodjele nagrade u Bruxellesu u sklopu Europskog tjedna održive energije, a „Novo lice Koprivnice“ dobilo je europsku nagradu za energetsku učinkovitost i upravljanje energijom za koju su ove godine stigle rekordne 82 prijave iz svih krajeva Europe, priopćila je Koprivnica. Na početku projekta bilo je teško jer smo ponajprije trebali potporu javnosti za njegovu provedbu, a ujedno smo trebali riješiti problem financiranja i tehnologije kojom ćemo se koristiti, rekao je zamjenik gradonačelnice Koprivnice kojemu je nagrada uručena Mišel Jakšić. Dodao je kako su ponosni na „Novo lice Koprivnice“ te kako ta nagrada potvrđuje da je Koprivnica hrvatski vođa u „zelenoj gradnji“, energetskoj učinkovitosti i održivom razvoju. Riječ je o projektu koprivničke gradske vlasti čija je svrha zelena, energetski učinkovita i prosperitetna Koprivnica s novom kulturom življenja. Najprije se treba izgraditi niskoenergetski Zeleni kvart od sedam stambenih zgrada i 12 obiteljskih kuća.

ZAGREB - Broj liječenih osoba zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama u prošloj je godini porasla za 2,5 posto u odnosu na 2011. godinu, pokazuju podaci predstavljeni danas u Banskim dvorima u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Konferenciju za novinare tim povodom otvorila je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić naglasivši važnost edukacije i represivnog sustava u suzbijanju uporabe droga. U 2012. je u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj registrirano 7.855 osoba koje su se liječile od ovisnosti, od toga 1.120 po prvi put. U odnosu na 2011. ukupan broj liječenih ovisnika je veći za 2,5 posto (2000. godine bilo ih je 3.900). Najizraženiji problem zlouporabe opijata je u Istarskoj županiji gdje je prošle godine na 100.000 stanovnika bilo 514 registriranih ovisnika, a slijede Zadarska i Primorsko-goranska županija te Grad Zagreb. Prosjek Hrvatske je 272 registrirana ovisnika na 100 tisuća stanovnika. Većinu liječenih ovisnika čine muškarci (82,5 posto), a na liječenje i muškarci i žene uglavnom dolaze nakon 25 godine starosti. Ovisnička populacija, pokazuju rezultati, sve više stari, pa je u 2012 većina osoba bila starija od 30 godina (muškarci 33,1 godinu, žene 31,8 godina), kazao je voditelj Službe za epidemiologiju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Marijan Erceg. To upućuje da se osobe zadržavaju u sustavu liječenja duži niz godina, dok je broj novopridošlih stabilan. Broj smrtnih slučajeva povezanih sa zlouporabom droge manji je nego prethodnih godina - u 2012. bilo je 165 smrtnih slučajeva (2011. bilo ih je 193).

ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) pustit će u ponedjeljak, 1. srpnja, u optjecaj novu prigodnu poštansku marku i poštanski blok posvećene pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Za ovaj poseban događaj pripremljeno je posebno izdanje koje je tehnikom i tiskom jedinstveno u svijetu, izvijestili su danas iz HP-a. Motiv su marke, nominalne vrijednosti 3,10 kuna, izdane u tzv. hrvatskom arku, 'sljubljene zastave' Europske unije i Republike Hrvatske, dok se na marki u poštanskom bloku, nominalne vrijednosti 20 kuna, nalazi motiv Hrvatske na zemljovidu Europe. Obje marke rad su Jane Žiljak Vujić, ugledne dizajnerice iz Zagreba. Hrvatska pošta tiskala je i dvije omotnice prvog dana (FDC) te prigodni album. Žig prvog dana bit će u uporabi u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. srpnja, u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. U ovom izdanju poštanskih maraka Hrvatska pošta je prvi put „ugradila“ priznato znanstveno otkriće INFRAREDESIGN (IRD), koje podrazumijeva dizajn dvije međusobno zavisne slike na jednoj površini. Na vodećoj svjetskoj izložbi inovacija i novih proizvoda, INPEX, održanoj prije nekoliko dana u Pittsburghu, dr. Jani Žiljak Vujić i njenom timu za ovo je otkriće dodijeljeno zlatno odličje i posebna nagrada za najbolju europsku inovaciju, ističu iz HP-a.

ZAGREB - Dugogodišnji novinar te član i nekadašnji predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), urednik, direktor, feljtonist, publicist i antifašistički borac Božidar Novak umro je jučer poslijepodne u bolnici u Zagrebu, u 89. godini, priopćeno je danas iz HND-a. Božidar Novak rođen je u Hvaru 18. svibnja 1925. Gimnaziju je završio u Splitu i Zagrebu. Višu političku školu (novinarsko-diplomatski smjer) završio je u Beogradu 1946/1947. Studirao je pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Novinarstvo je studirao u Salzburgu (seminar američkih studija) i usavršavao se na studijskim putovanjima u Engleskoj, SAD-u, Austriji, Italiji, Čehoslovačkoj, SSSR-u i Japanu. Novinarsku karijeru započeo je u svibnju 1945. u "Slobodnoj Dalmaciji" u Splitu, bio je glavni i odgovorni urednik "Slobodne Dalmacije", glavni urednik "Vjesnika", te od 1963. do kraja 1971. direktor Novinsko-izdavačkog poduzeća Vjesnik. U dva je mandata bio predsjednik Društva novinara Hrvatske i Saveza novinara Jugoslavije te saborski zastupnik od 1966. do 1969. Kao jednoj od vodećih ličnosti Hrvatskog proljeća, zabranjen mu je svaki novinarski i javni rad, što je potrajalo sve do 1990. Od tada je aktivan u HND-u, suosnivač je udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda .

SPLIT - Dvojica maloljetnih državljana Češke spašeni su jutros oko 5 sati u blizini otoka Brača, nakon što su jučer nestali s plaže u Makarskoj gdje su veslali u gumenom kajaku, izvijestila je splitsko-dalmatinska policija. Nestanak čeških maloljetnika, koji su se u gumenom kajaku na vesla, dužine tri i pol metara, udaljili s makarske plaže, policiji je prijavila sinoć oko 22,45 sati državljanka Češke. Naime, dvojica maloljetnika su pomoć zatražili putem mobitela tek oko 22 sata. Nakon toga u pretraživanju makarskog akvatorija, uz djelatnike Lučke kapetanije iz Makarske i Milne, uključilo se i Službeno plovilo "Ivan Kamber" koji je isplovio s otoka Visa 40-ak minuta nakon ponoći. Mladi Česi pronađeni su oko 5 sati, jednu i pol nautičku milju od mjesta Sumartina na Braču. "S obzirom na iskustva tijekom proteklih turističkih sezona apeliramo na turiste, a posebno strane, da se nepripremljeni bez adekvatne opreme, te bez prethodnog provjeravanja meteoroloških uvjeta, ne udaljavaju od obale", poručila je Antonela Lolić iz splitske policije.

SPLIT - Nešto više od pola kilograma marihuane pronašla je policija u vozilu, u kojem su se nalazila tri mladića, na graničnom prijelazu Kamensko nedaleko Imotskog, te utvrdila da droga pripada samo jednom od njih. Droga je otkrivena nakon što je u utorak oko 9 sati na granični prijelaz Kamensko prilikom ulaska u Hrvatsku stigao Seat Ibiza hrvatskih registracijskih pločica. Za volanom tog automobila se nalazio 21-godišnjak, a kao putnici u vozilu su bila još i dvojica 20-godišnjaka, objavila je danas splitska policija. Policija je zajedno s djelatnicima carine obavila pregled vozila, te pronašla i oduzela dva PVC smotuljka u kojima se nalazilo ukupno 16.8 grama marihuane, te skrivena dva PVC paketa ukupne težine 508.4 grama te droge. U osobnom je automobilu, osim droge, policija pronašla "bokser" i palicu. Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da droga i oružje pripadaju 20-godišnjaku s područja Slavonskog Broda koji je u vozilu bio putnik. Uz prijavu za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, osumnjičeni je doveden pritvorskom nadzorniku.

SPLIT - Zbog dojave o bombi, koja se pokazala kao lažna, splitska je policija noćas ispraznila trajekt "Biokovo", koji je bio na vezu u Splitskoj luci, doznaje se danas u policiji. Naime, noćas 15-tak minuta prije ponoći policija je od nepoznate osobe primila telefonsku dojavu da je u trajektu "Biokovo", koji je iz Splita trebao isploviti za otok Brač, postavljena eksplozivna naprava. Odmah su ispraznili trajekt te ga pregledali, nakon čega je utvrđeno da je riječ o lažnoj dojavi. Policija provodi istragu i traga za počiniteljem, navode iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Ovo inače nije prvi put da je netko lažno dojavio o postavljenoj bombi na trajektima, doznaje se.

ZAGREB - Koncert "Arsen & Bula, obrtnik i partner" kantautora Arsena Dedića i pijanista Branka Bulića te HRT-ov film o Dediću "Čovjek kao ja" otvorit će 13. srpnja bogat kulturno-zabavni program klupske scene Amadeo u Zagrebu. U atriju Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja održat će se glazbeni recital djela belgijskih, francuskih, njemačkih, austrijskih i hrvatskih kompozitora, uz nastup Hiwote Tadesse, viola. Također održat će se svečani koncert u povodu 30 godina klape Nostalgija, objavio je Amadeo u svom programu za srpanj. U produkciji Kazališne družine Bastien i Caffe Galerije LAV, Amadeo i Mala scena priređuju predstavu "Nastasja Filipovna" prema romanu F. M. Dostojevskog "Idiot", u režiji Jasmina Novljakovića. Predstava će se održati u Galeriji LAV u Opatičkoj 2, a adaptaciju i scensku prilagodbu potpisuje Andrzej Wajda. Ansambl "Acoustic Project & Ricardo Luque" predstavit će spektar stilova glazbe 20. i 21. stoljeća, u rasponu od klasike do jazza, kao i moderne glazbe do avangarde. Flamenco Festival održat će se od 25. do 28. srpnja izložbama fotografija, performansima, koncertima, susretom flamenco umjetnica iz regije i predstavom utemeljenom na ritmu, pokretu i izražaju flamenca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙