FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle nakon četiri dana poniranja

TOKIO, 26. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Nakon četiri dana pada, na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, jer su ulagače umirili dobri podaci iz američkog gospodarstva i komentari iz kineske središnje banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,4 posto.

U Šangaju su cijene pale oko 1,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1,1 posto, nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu u 11 mjeseci.

Jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon boljih nego što se očekivalo gospodarskih podataka, pozitivno je jutros utjecao na azijske ulagače.

Kako američko gospodarstvo jača, ulagači se nadaju da će to pružiti podršku rastu cijena dionica, kada Fed počne smanjivati poticajne monetarne programe.

Ulagače je umirila i poruka kineske središnje banke da će odobriti sredstva bankama kojima to bude potrebno, što je ublažilo strahovanja od nelikvidnosti na kineskom međubankarskom tržištu.

Premda su kamate na tom tržištu jutros pale, četvrti dan zaredom, burza u Šangaju se ne smiruje. Jutros su cijene dionica pale daljnjih 1,3 posto, zaronivši na novu najnižu razinu od siječnja 2009. godine.

„Poruke iz središnje banke nisu poboljšale raspoloženje na kineskoj burzi jer se tek trebaju vidjeti posljedice promjene politike monetarnih vlasti na rast kineskog gospodarstva“, kaže Alex Wong, direktor u tvrtki Ample Finance.

Prošloga je četvrtka referentna sedmodnevna repo stopa dosegnula rekordnih 11,6 posto, a poremećaji na kineskom tržištu novca posljedica su namjere središnje banke da zauzda špekulativne investicije banaka i natjera ih da sredstva ulažu u realni sektor.

To bi moglo, smatraju analitičari, dodatno usporiti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao. Jutros je njegov tečaj dosegnuo 97,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,50 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,3115 na 1,3065 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, tečaj eura stabilno se kreće na jučerašnjim razinama od oko 127,70 jena.

Nakon što je jučer porasla za 14 centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skliznula za 80-ak centi, na 94,50 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙