FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U eksplozijama auto-bombi poginulo 39 u Bagdadu

BAGDAD, 24. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - U eksplozijama deset auto-bombi poginulo je u ponedjeljak najmanje 39 ljudi diljem iračkog glavnog grada Bagdada, rekli su policija i bolnički izvori.

U središnjoj četvrti Karada dva su parkirana automobila eksplodirala ubivši namjanje osmero ljudi, a još dva automobila eksplodirala su istodobno u blizini tržnice u zapadnoj četvrti Jihad i pri tom je poginulo osmero ljudi.

U još šest eksplozija u bagdadskim četvrtima Nahravan, Shurta al Rabea te u jugoistočnom dijelu Bagdada poginulo je još 23 ljudi.

Nasilje jača u Iraku posljednjih mjeseci, a samo u svibnju poginulo je 1000 ljudi, čime je taj mjesec postao najsmrtonosniji od sektaških sukoba 2006-2007.

Pobunjenici uključujući irački ogranak al Qaede ponovno jačaju i dobivaju sve više pripadnika iz sunitske manjine koja se osjeća zapostavljenom otkako je invazija predvođena SAD-om srušila bivšeg diktatora Saddama Husseina i ojačala većinske šiite.

Sektaške napetosti u Iraku i široj regiji pojačava građanski rat u Siriji gdje se pobunjenici, uglavnom sunitski muslimani, bore da zbace predsjednika Bashara al-Assada čija sekta Alavita potječe iz šiitskog islama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙