FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 24. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš ocijenio je danas nerealističnom izjavu ministra Željka Jovanovića da ga on želi smijeniti jer, istaknuo je, dosad rektori nikada nisu ni postavljali, niti smjenjivali ministre. Oni koji postavljaju ministre, oni ih i smjenjuju, rekao je Bjeliš, dodavši da ono što on kao rektor radi "svim srcem i svim svojim snagama" jest da pokušava spriječiti ili barem umanjiti štetu zbog loših odluka koje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donosi.

Dosadašnju komunikaciju s Ministarstvom zagrebački rektor ocijenio je "normalnom, uobičajenom i kritičkom s obje strane kao što i treba biti". Želimo da sve što se postigne s Ministarstvom bude pripremljeno na što kvalitetniji način, a da bismo imali što bolje preduvjete za ispunjenje naših obaveza koje s ministarstvom ugovorimo i dogovorimo, želimo sudjelovati i pripremiti i druge odluke koje su u domeni ministarstva ili vlade, ustvrdio je. Kao jednu od spornih točaka u tom odnosu Bjeliš izdvojio je sanaciju Studentskog centra, za koju se slaže da Ministarstvo ne može biti isključeno iz nje, no ističe da Jovanović dobro zna koliko je Sveučilište upozoravalo da i ono iz te sanacije ne može biti isključeno. Današnji novinski članak o tome da su sveučilišni profesori od školarina sebi povećavali plaće Bjeliš je nazvao "normalnim, sezonskim lovom na profesore" koji se ponavlja svake godine.

ZAGREB - Tradicionalna Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture, u čijem će jednomjesečnom programu učenja o hrvatskom jeziku, tradiciji i kulturi ove godine sudjelovati 33 polaznika iz 14 zemalja, otvorena je danas u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. S radom službeno počinje 22. lipnja, a završava 19. srpnja dodjelom diploma. Polaznici koji polože ispite dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu i potvrdu o osam ostvarenih ECTS bodova. Akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave, 105 obveznih i 15 izbornih, pri čemu se jezična nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na početnu, srednju i naprednu razinu. Ta je škola jedna od tradicionalnih ljetnih aktivnosti Sveučilišta, a cilj joj je, osim da se studenti upoznaju s jezikom, kulturom i Hrvatskom, neki od njih jednog dana dođu i studirati na Sveučilište u Zagrebu, rekao je rektor tog sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović okupljenim je polaznicima govorio o tome kako je Hrvatska imala složenu povijest, ustvrdivši u povodu skorašnjeg ulaska u Europsku uniju da su Hrvati idealni građani Europe s obzirom na multikulturalne povijesne i društvene okolnosti.

ZAGREB - Najveći hrvatski glazbeni spektakl na otvorenom INmusic festival počinje danas na zagrebačkom Jarunu, gdje će do 26. lipnja nastupiti poznati svjetski i domaći izvođači, uz bogat popratni program. Listu ovogodišnjih izvođača predvodi Arctic Monkeys, jedan od najpoznatijih novih britanskih bendova koji prvi put dolazi na jarunski Otok hrvatske mladeži. Tamo su već postavljene pozornice, šatori i kupole, spremne osmi put primiti brojne posjetitelje i druga velika glazbena imena koja su najavila dolazak. Atrakcija je i nastup legende punk rocka Iggy and The Stooges koji će već danas, nulti dan festivala, hrvatskoj publici predstaviti novi nosač zvuka "Ready to Die". Dolazak su najavili i Bloc Party, Basement Jaxx, Editors, nezavisnih punk bend NOFX i australski hard rock bend Airbourne.

Poznati novosadski pankeri Atheist Rap trebali bi nastupiti u utorak, drugi dan festivala, kada sviraju i zagrebački bendovi She Loves Pablo, Antenat, Mašinko, Udriground iz Duge Rese i drugi. Jedan od trenutačno najboljih britanskih indie rock bendova Editors, predstavit će u srijedu, posljednjeg dana festivala, svoj četvrti album "The Weight of Your Love" koji bi tek trebao biti objavljen 1. srpnja.

KRAPINA - U prometnoj nesreći u mjestu Kebel, općina Bedekovčina, poginuo je na mjestu nesreće 50-godišnji vozač mopeda, izvijestila je jutros Policijska uprava krapinsko-zagorska. Nesreća se dogodila sinoć oko 21,20 sati kada je 50-godišnjak, koji se upravljao mopedom, vozeći se preblizu desnog ruba kolnika u lijevom zavoju sletio van desnog ruba kolnika na zemljanu uzvisinu te se moped prevrnuo, a vozač je u padu s mopeda teško ozlijeđen i od ozljeda je preminuo na mjestu prometne nesreće,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙