FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 23. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović hrvatskim građankama i građanima uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja, u kojoj ističe kako će se naći snage, znanja i odlučnosti za gospodarski oporavak i daljnji razvoj neovisne Hrvatske. „Dvadeset i dvije godine nakon Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, na pragu smo ostvarenja još jedne želje – punopravnog članstva u Europskoj uniji", navodi Milanović. Podsjeća kako je Hrvatskoj "nakon povijesne odluke da budućnost nastavi svojim putem, nametnut rat u kojem smo ostali bez mnogih bližnjih, bez mnogih prijatelja". "S posebnim pijetetom zahvaljujemo svim braniteljima i njihovim obiteljima koji su dali najveću žrtvu u obrani zemlje, uspostavi mira te obnovi i izgradnji razrušenih domova. U trenutku priključenja europskoj obitelji, naći ćemo snage, znanja i odlučnosti za ostvarenje glavnog cilja naše politike – gospodarskog oporavka i daljnjeg razvoja neovisne Republike Hrvatske. Svim hrvatskim građankama i građanima, u ime Vlade Republike Hrvatske, čestitam Dan državnosti“, ističe premijer Milanović, priopćeno je iz Služba za odnose s javnošću Vlade RH.

ZAGREB - Književni povjesničar, esejist i književnik, akademik Zoran Kravar, umro je noćas u 66. godini nakon teške bolesti. Prof. Zoran Kravar rođen je u Zagrebu 1948., a diplomirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu komparativnu književnost i filozofiju, gdje je od 1984. godine na Odsjeku za komparativnu književnosti bio redoviti profesor. Kao stipendist Humboldtove zaklade boravio je na Sveučilištima u Konstanzu i u Bonnu, a kao gostujući profesor predavao je na Sveučilištu u Muensteru. Sudjelovao je na mnogo domaćih i inozemnih kongresa i simpozija, osobito onih posvećenih književnom baroku. Rasprave o hrvatskoj baroknoj književnosti skupno je objavio u knjizi "Studije o hrvatskom književnom baroku" (1975.). S našim je barokom Kravar upoznao i europsku stručnu javnost objavivši 1991. u ugledna njemačkog izdavača knjigu "Das Barock in der kroatischen Literatur". Akademik Kravar je svoje stručno zanimanje širio i na druga područja: područje hrvatske metrike i teorije stiha općenito. Posebno se istaknuo kao urednik Hrvatske književne enciklopedije. Bavio se i antimodernističkim tendencijama u književnosti i filozofiji i ideologiji oko 1900. godine. Kao veliki ljubitelj klasične glazbe proučavao je operna libreta kao književnu vrstu. Akademik Kravar 2009. objavio je knjige "Uljanice i duhovi" za koju je dobio nagradu Hrvtske akademije zananosti i umjetnosti (HAZU) te Vjesnikovu nagradu "Ivan Goran Kovačić". Dobitnik je i Nagrade grada Zagreba za ukupan znanstveni rad i doprinos književnoj znanosti.

VRLIKA - Veslačkom regatom na jezeru Peruča, kod Vrlike, obilježen je danas završetak programa prekogranične suradnje Hrvatske i BiH pod nazivom "Od jezera do jezera - zeleni turizam". Vrlika u Hrvatskoj i Prozor-Rama u BiH partneri su u četverogodišnjem programu, u sklopu kojeg je opremljen Centar za sport i rekreaciju na obje lokacije, kako bi se unaprijedila zajednička prekogranična turistička ponuda temeljena na komplementarnim prirodnim i kulturnim atrakcijama. Vrijednost projekta je oko 706.620 eura, od čega je 343.000 eura namijenjeno Vrlici. Sufinancirala ga je Europska unija iz pretpristupnog fonda IPA prekogranične suradnje s 85 posto sredstava, dok su 15 posto izdvojili korisnici projekta iz vlastitih izvora, izvijestili su iz Grada Vrlike. U Vrlici je obnovljena pristupna cesta, betonirana je ulazna rampa u Peručko jezero, a do nje su ulazni i startni ponton s osam staza na kakvima je održano veslačko natjecanje posljednjih Olimpijskih igara. Također postavljena je nadstrešnica za smještaj brodova, kupljena je i brodica za suce i trenere te je instalirana turistička i putokazna signalizacija za lakše kretanje posjetitelja. U provedbi projekta sudjelovao je Zagrebački veslački savez koji će biti i jedan od krajnjih korisnika sportske infrastrukture te Turistička zajednica grada Vrlike i Sportsko ribolovni savez Rama. Osim izgradnje sportske infrastrukture, Grad Vrlika u drugoj fazi projekta planira izgradnju turističkog objekta sa 60-ak postelja za što je već odobreno 130.000 kuna za pripremu projektne dokumentacije.

ZAGREB - Javnu akciju "U tri klika biraj život bez nasilnika - Sportom protiv nasilja", kojoj je cilj informirati građane o načinima uključivanja u borbu protiv nasilja nad ženama i mogućnostima zaštite, danas je na zagrebačkom jezeru Bundeku organizirala Ženska soba - Centar za seksualna prava. "Napravili smo važne promjene u Hrvatskoj po pitanju suzbijanja nasilja nad ženama, međutim, predstoje nam još brojni drugi koraci, a jedan od njih je upozoriti građane na taj problem i podići svijest o problemu", rekla je koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula. Zato, dodala je, i provodimo javnu kampanju protiv nasilja nad ženama, čija je okosnica web-stranica "Sigurno mjesto" u koju su se uključile brojne javne osobe. U okviru javne akcije na Bundeku održana je simbolična rukometna utakmica koju su odigrale rukometašice i rukometaši te javnosti poznate osobe. Na štandovima su građanima bili dostupni informativni materijali - letci, brošure, priručnici protiv nasilja nad ženama te rukometne lopte s potpisima sportaša i sportašica te ostali rekviziti i promo materijali Hrvatskog rukometnog saveza. Ta je akcija nastavak javne kampanje "U tri klika biraj život bez nasilnika" koju provodi Ženska soba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙