FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chelsea Clinton: moja prabaka nije mogla planirati obitelj

ZAGREB, 21. lipnja 2013. (Hina) - Kći nekadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona i bivše državne tajnice Hillary Clinton, Chelsea Clinton izjavila je za govornicom nedavne konferencije o ženama kako je njezina voljena baka po majci bila dijete nevjenčanih tinejdžera koji "nisu imali pristup važnim uslugama koje pruža Planirano roditeljstvo", objavio je američki internetski portal lifenews.com.

Planirano roditeljstvo (Planned Parenthood) neprofitna je organizacija koja pruža usluge u vezi s reproduktivnim zdravljem i zdravljem majke i djeteta.

Chelseaina baka rođena je nakon neželjene trudnoće, a istraživanja pokazuju da njezina obitelj nije jedina u kojoj je bilo osoba koje se ne bi ni rodile da je Planirano roditeljstvo bilo uspješno.

"Neka svako dijete bude željeno", moto je organizacija koje se zalažu za planiranje obitelji tako da zagovaraju pobačaj kao način postizanja toga cilja. New York Times Magazine nedavno je opisao studiju žena koje su odbijene u ambulanti za pobačaj jer su im trudnoće bile uznapredovale. Istraživači su otkrili da su se u velikoj većini slučajeva, njih 95 posto, majke zbližile s djecom, a mnoge su čak poslije tvrdile da uopće i nisu htjele pobaciti iako su bile uključene u studiju.

U drugoj studiji dr. Rebecca Callahan uočila je sličnu promjenu mišljenja majki koje su u ruralnome Bangladešu bile u neželjenoj trudnoći. Iako je 42 posto žena isprva reklo da nisu željele trudnoću, više od polovine poslije ih se predomislilo. Više od 60 posto žena koje su prvo rekle da ne žele imati više djece, kasnije je porođaje opisalo kao željene ili kao u najlošijem slučaju, u pogrešnome trenutku.

Umjesto da se usredotoči na pozitivan ishod i činjenicu da ženina početna averzija ili ambivalentnost u vezi s trudnoćom ne znači da će dijete biti neželjeno, Callahan je izrazila zabrinutost da "ta racionalizacija porođaja kao željenih iskrivljuje (podatke) o istinskoj razini neželjenih trudnoća".

Nijedna od tih dviju studija nije istražila zašto je ženin početni stvar prema trudnoći negativan, ali obje su odbacile ženinu kasniju promjenu mišljenja. "Psihološki je u našem interesu da ispričamo pozitivnu priču i idemo dalje", kaže dr. Katie Watson za New York Times Magazine. "Iznimno je funkcionalno da žene koja imaju djecu kažu kako im je drago što ih imaju".

Činjenica da su mnoga željena djeca posljedica neželjene trudnoće dovodi u pitanje i potrebu za organizacijama poput Planiranog roditeljstva i Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda čija je misija "nastojati da svaka trudnoća bude željena".

Institut Guttmacher, kojemu je Planirano roditeljstvo osnivač, objavljuje članke u kojima upozorava na strašne posljedice "neželjene" djece, čime implicira da bi toj djeci bolje bilo da se nikad nisu ni rodila. Unatoč novijem istraživanju koje pokazuje da neplanirana trudnoća ne znači nužno i neželjeno dijete, ti se rezultati rijetko upotrebljavaju za razvoj smjernica kojima bi se trudnicama pokazalo kako prihvatiti neplanirani podmladak ili da dati na posvajanje, piše lifenews.com.

Stručnjaci su među istraživačima uočili tendenciju da svoje preporuke prilagode prioritetima svoje organizacije. Aktualna studija jedne skupine koja zagovara pobačaj ispituje žene koje su odbijene u ambulanti za pobačaj pa ima tendenciju ublažavanja nalaza koji pobačaj karakteriziraju kao ne nužan ili štetan. Ginekolog Byron Calhoun opisao je kako medicinski časopisi rutinski umanjuju povezanost između pobačaja ili prijevremenog porođaja unatoč nalazima sadržanima u člancima koje su objavili, prenosi lifenews.com tekst Rebecce Oas izvorno objavljen u publikaciji Friday Fax organizacije za borbu protiv pobačaja Catholic Family and Human Rights Institute.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙