FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milinović: kolektivni ugovor nisam potpisao za tehničke vlade

ZAGREB, 21. lipnja 2013. (Hina) - Bivši ministar zdravstva Darko Milinović danas je opovrgnuo tumačenja da je kolektivni ugovor u zdravstvu potpisao kao član tehničke vlade i da bi ga zbog toga trebalo istražiti Državno odvjetništvo.

"Predsjednik Josipović izbore je raspisao 31. listopada, a kolektivni ugovor potpisan je 27. listopada 2011. Tehnička vlada postaje tek nakon što predsjednik RH raspiše izbore. Nesposobni ministar zdravlja Rajko Ostojić i Spomenka Avberšek neka mi se ispričaju zbog toga što su naveli da sam kolektivni ugovor potpisao kao član tehničke vlade", rekao je Milinović na konferenciji za novinare u Saboru.

Pozvao je DORH da "istraži zašto predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek i ministar zdravlja Rajko Ostojić lažu".

Sindikalnu čelnicu prozvao je da je produžena ruka ministra zdravlja Rajka Ostojića, kojemu je poručio da će DORH-u morati objasniti zašto je poslao dokument u kojemu ravnatelje bolnica obavještava da plaće za siječanj 2013. isplate u skladu s kolektivnim ugovorom potpisanim 2011. godine

Taj je ugovor ovih dana poništio Županijski sud u Zagrebu na temelju tužbe Samostalnog sindikata zdravstva i uz obrazloženje da "prethodno nije bio sklopljen sporazum svih sindikata o sastavu pregovaračkog odbora niti je, u takvoj situaciji, o njegovu broju i sastavu odlučilo Gospodarsko-socijalno vijeće".

Milinović smatra da je Županijski sud takvu odluku donio zato što nije imao sve informacije.

Novinarima je pokazao preslik obavijesti o broju članova i sastavu pregovaračkog odbora sindikata za sklapanje kolektivnog ugovora iz siječnja 2010., koju je potpisala Spomenka Avberšek.

"Ja sam to dobio s potpisom Spomenke Avberšek, poslala mi je dokument koji određuje pregovarački tim, a nakon potpisanog ugovora žalila se da članovi nisu pravovaljani. Na što se žalila? Na samu sebe? Koga je optužila? Samu sebe?" rekao je Milinović.

Upitao se i je li Avberšek namjerno slagala ministru zdravstva i sindikatima, a tvrdi da je, "premda je žena, lagala i da o tome nije bio obaviješten GSV".

Milinović je pokazao i zapisnik sa sjednice GSV-a, održane 25. studenog 2011. u kojem se, među ostalim, navodi, da je GSV, uz izdvojeno mišljenje Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, primio na znanje informacije o postupku pregovaranja i sklapanje kolektivnog ugovora u zdravstvu te zaključio da su ti postupci vođeni u skladu sa Zakonom o radu.

Kad je riječ o istrazi protiv bivšeg načelnika ličko-senjske Policijske uprave Željka Jurkovića, kojega USKOK sumnjiči da je lažirao putne naloge i broj prekovremenih sati te počinio štetu veću od 700.000 kuna, Milinović je rekao kako mu on nije kum.

"Željko Jurković nije moj kum, niti sam ja njegov, ali sam prije 27 godina, zato što sam jedini imao sve sakramente, bio kum njegovoj starijoj kćeri", rekao je Milinović.

Naglasio je da tada nije mogao znati što će se dogoditi 27 godina poslije te da treba dopustiti institucijama pravne države da rade svoj posao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙