FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 21. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Na adrese poduzetnika koji već posluju sa zemljama članicama EU, njih oko 32 tisuće, Porezna uprava Ministarstva financija danas je poslala PDV identifikacijske brojeve (PDV ID), koji će od 1. srpnja, odnosno od ulaska Hrvatske u EU i početka primjene novog Zakona o PDV-u, biti nužni za transakcije s EU. Upravo na poduzetnike koji posluju sa članicama EU, odnosno od 1. srpnja na jedinstvenom tržištu, odnose se i najveće promjene koje donosi novi Zakon o PDV-u, čije su novine predstavljene na današnjoj konferenciji za novinare Porezne uprave. Naime, od 1. srpnja dosadašnji izvoz/uvoz u i iz zemalja EU postaju isporuke dobara na području EU, odnosno stjecanje dobara unutar EU i kao takvi oni postaju oslobođeni svih carinskih formalnosti i davanja. Poduzetnicima će PDV ID broj, osim za identifikaciju, provjeru poreznog statusa i kontrolu mogućeg izbjegavanja plaćanja poreza, služiti i za oslobođenje od PDV-a. Poduzetnici će od 1. srpnja imati pravo na povrat PDV-a od druge zemlje članice u kojoj, u poslovne svrhe, plate npr. cestarinu, gorivo, noćenje i sl., ili primjerice kupe nešto što će koristiti za obavljenje svoje djelatnosti, umjesto da im to bude isporučeno u Hrvatsku. Isto to pravo imat će i strani poduzetnici za troškove ostvarene u Hrvatskoj. U Poreznoj upravi procjenjuju da će to u drugoj polovici ove godine značiti oko 505 milijuna kuna, a u idućim godinama po 1,01 milijardu kuna manje prihoda od PDV-a u hrvatskom državnom proračunu.

ZAGREB - Novim zakonom o PDV-u dodane su i tri nove odredbe o sniženim stopama poreza - snižena stopa od 10 posto uvodi se za smještaj na plovnim objektima nautičkog turizma te na ulaznice za koncerte, a od 5 posto na dnevni tisak s više od 25.000 riječi autorskih tekstova dnevno i koji ima statut medija. Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, na novinarski je upit tko će brojati riječi, rekla da je za tumačenje odredbi vezanih uz PDV za tiskovine nadležno Ministarstvo kulture. Ono će, kazala je, dva puta godišnje kontrolirati dnevne tiskovine, koje pak imaju obvezu na svojim stranicama dnevno imati podatak o broju riječi autorskih tekstova. Novim se zakonom poduzetnicima mijenja i rok za prijavu PDV-a, koja će se morati podnositi najkasnije do 20. u mjesecu, iako se zadržava rok za njegovo plaćanje do kraja tekućeg mjeseca, a PDV se neće morati platiti po isporuci računa, već na kraju obračunskog razdoblja, dok se primjerice dosadašnje odredbe o oporezivanju nekretnina zadržavaju do kraja 2014. godine.

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je je danas izmijenio je danas Zakon o osiguranju depozita pa će država ubuduće, umjesto do 400 tisuća kuna, jamčiti za depozite do stotinu tisuća eura. Sabor je prihvatio i izmjene Zakona o prijevozu u linijskom obalnom prometu, a pravo na besplatan prijevoz imat će učenici, studenti i umirovljenici te osobe starije od 65 godina s prebivalištem na otoku. Sabor je izmijenio Zakon o javnoj nabavi pa će naručitelji ubuduće moći dobiti potvrdu iz kaznene evidencije, a ako utvrde da je ponuditelj osuđivan za kaznena djela iz područja gospodarskog kriminala, davanje i primanje mita ili zloporabu položaja i ovlasti, morat će ga isključiti iz postupka nabave. U prvom čitanju podržan je prijedlog izmjena Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti po prvi je put od listopada prošle godine pala ispod 20 posto te za svibanj iznosi 19,6 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Na mjesečnoj razini, u odnosu na travanj stopa registrirane nezaposlenosti je pala za 0,8 postotnih bodova, no na godišnjoj je razini još uvijek veća i to za 1,8 postotnih bodova s obzirom da je za svibanj prošle godine iznosila 17,8 posto. Zadnji je put stopa stopa registrirane nezaposlenosti ispod 20 posto zabilježena listopadu prošle godine kada je iznosila 19,4 posto, a u proteklih je šest mjeseci najviša stopa zabilježena u veljači kada je iznosila 21,9 posto. Ponajprije zbog sezonalnosti hrvatskog tržišta rada i potražnje za sezonskim radnicima od ožujka se bilježi pad stope registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini - u ožujku je stopa iznosila 21,6 posto, a u travnju pala na 20,9 posto. Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem svibnja u evideniciji je bilo 333.249 nezaposlenih, što je za 6,3 posto ili za 22.349 osoba manje nego u mjesecu prije, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na kraj prošlogodišnjeg svibnja, broj nezaposlenih veći za 8,9 posto ili za 27.193 osobe.

ZAGREB - Prosječna neto plaća isplaćena po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 5.478 kuna, pokazuju prvi rezultati koje je danas Državni zavod za statistiku. To je na mjesečnoj razini nominalni pad za 0,7 posto, odnosno prosječana je neto plaća za travanj 38 kuna manja nego za ožujak ove godine kada je iznosila 5.516 kuna. Na godišnjoj razini pak, u odnosu na prosječnu neto plaću za travanj prošle godine, prosječna je neto plaća za četvrti ovogodišnji mjesec bila viša za 75 kuna ili nominalno za 1,4 posto. Danas objavljeni prvi podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za travanj ove godine iznosila 7.889 kuna. Na mjesečnoj razini, u odnosu na ožujak, prosječna je bruto plaća za travanj nominalno pala za 1,2 posto, odnosno za 97 kuna, dok je na godišnjoj razini, prema prosjeku za lanjski travanj, viša za 122 kune, ili nominalno za 1,6 posto.

ZAGREB - Na kraju tjedna, na Zagrebačkoj burzi indeksi stagniraju, pri čemu se danas nešto više trguje tek dionicama HT-a i Diokija. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu svega 0,01 posto, na 1.783 boda, a Crobex10 za 0,05 posto, na 1.003 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,33 milijuna kuna, što je otprilike 700.000 kuna manje nego jučer oko podneva. Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 488,6 tisuća kuna. Cijena joj je oslabila 0,16 posto, na 172,41 kunu, novu povijesno najnižu razinu. Slijedi dionica Diokija, s prometom od 447.000 kuna i skokom cijene za 6,8 posto, na 22 kune. U mirnom trgovanju po dobitcima se još ističe dionica Ingre, s rastom cijene za 4,22 posto. Po gubitcima, pak, izdvajaju se dionice Magme, čija je cijena potonula 17,81 posto te Rivijere, 3,45 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, oslabila prema euru za 0,11 posto, a za 0,15 posto prema tečajnici s kraja prošlog tjedna. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,483621 kunu. Na tjednoj je razini prema kuni ojačala i većina ostalih važnijih stranih valute. Najviše je, za 0,83 posto, ojačao američki dolar, dok je tečaj švicarskog franka porastao za 0,55 posto. Tečaj britanske funte je pak na tjednoj razini niži za 0,05 posto. U odnosu na jučerašnju tečajnicu pak kuna je ojačala prema dolaru za 0,12 posto, dok je prema franku oslabila za 0,65 posto, a prema funti za 0,09 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,658693 kune, franka 6,100612 kune, a funte 8,763022 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙