FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MRRFEU poziva na ispunjavanje ankete o razvojnim prioritetima RH

ZAGREB, 21. lipnja 2013. (Hina) - Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) pozvalo je građane i zainteresiranu javnost da do 10. srpnja popune anketne upitnike pomoću kojih će se prikupljati mišljenje vezano za odabir područja ulaganja u nadolazećem razdoblju, odnosno o razvojnim prioritetima za Hrvatsku unutar predloženih područja ulaganja iz strukturnih fondova EU.

Online upitnici mogu se pronaći i popuniti na mrežnim stranicama Ministarstva (www.mrrfeu.hr), a popunjavaju se na način da ispitanici iskažu mišljenje što je najveća potreba Republike Hrvatske za ulaganjem.

Iz Ministarstva navode kako je anketnih upitnika ukupno jedanaest, koliko je i tematskih ciljeva strategije Europa 2020., koja propisuje strateške ciljeve koji se žele postići na razini EU 2020. godine, a još se naziva se i Strategijom za pametan, održiv i uključiv rast.

Tematski ciljevi Strategije Europa 2020. odnose se primjerice na jačanje istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija, poboljšani pristup i kvalitetu informacijskih i komunikacijskih tehnologija, jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, promicanje zapošljavanja i podršku mobilnosti radne snage, promicanje socijalnog uključivanja te borbu protiv siromaštva, ulaganje u obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje i jačanje institucionalnih kapaciteta, učinkovitu javnu upravu, itd.

Početak javne rasprave o područjima koja će se financirati iz strukturnih fondova u okviru financijskog razdoblja EU 2014.-2020. predstavljaju tzv. partnerske konzultacije, a kroz te konzultacije u proces programiranja i izradu mjera u okviru budućih Operativnih programa uključuju se sve zainteresirane skupine.

Proces izrade dokumenata za sljedeće sedmogodišnje razdoblje započeo je u travnju 2012. godine, a obuhvaća sva ministarstva te druge relevantne institucije i partnere koji su identificirali potrebe za ulaganjima u različitim sektorima, navode iz Ministarstva.

Dokumenti koji se izrađuju dat će okvir za korištenje EU fondova u RH u razdoblju od 2014.-2020. godine, a prikupljeno mišljenje javnosti o ulaganjima koja su potrebna Hrvatskoj bit će ugrađeno u te dokumente.

Korištenje EU fondova treba biti usklađeno sa zahtjevima regulative EU, a planirana ulaganja moraju doprinositi razvojnim prioritetima definiranim na razini EU. O sadržajima navedenih dokumenata i identificiranim područjima ulaganja pregovara se s Europskom komisijom, a nakon što ih usvoji hrvatska Vlada ti će dokumenti službeno podnose na usvajanje Europskoj komisiji, objašnjavaju iz Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙