FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bank Austria priželjkuje kreativna rješenja za posrnule banke

BEČ, 21. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Bank Austria mogla bi poduprijeti "kreativna" rješenja za pomoć posrnulim bankama poput nacionaliziranog Hypo Alpe Adria Banka, izjavio je njezin izvršni direktor Willibald Cernko za austrijske medije.

Čini se da njegove izjave za današnje izdanje bečkog lista Kurier odražavaju suglasnost s prijedlogom ministrice financija Marie Fekter da se pronađu inovativna rješenja za sređivanje stanja u Hypou umjesto da država formira 'lošu' banku koja bi apsorbirala toksičnu imovinu.

"Odlučno isključujem mogućnost izravnog sudjelovanja u 'lošoj' banci, ali dopustite da ovdje nabacim nekoliko ideja: zamislite da se bankovni porez upotrijebi za financiranje fonda - nazovimo ga Alpha fond za kontrolirano gašenje banaka - koji bi bio nadležan samo za tu lošu banku, dok bi, recimo, Beta fond za kontrolirano gašenje banaka bio raspoloživ za eventualne probleme u budućnosti", kazao je Cernko.

Pojedinosti bi tek trebalo razraditi, ali vrijedi o tome raspraviti, kazao je. "U svakom slučaju, rješenje bi trebalo biti kreativno i prihvatljivo i za naše dioničare i za tržišta", naglasio je.

Napomenuo je da ministrica Fektre nije osobno s njime raspravila o toj ideji, ali da je svakako "bilo i lošijih prijedloga".

Prema trenutnom zakonskom rješenju, austrijski posebni porez na bankovnu aktivu slijeva se u državni proračun.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙