FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Varaždinu počeli 5. Dani suvremenog plesa

VARAŽDIN, 20. lipnja 2013. (Hina) - Plesnim projektom "Jestiva ideja", izvedenim u dvorištu Galerije starih i novih majstora u Varaždinu, večeras su počeli 5. Dani suvremenog plesa koji će trajati do nedjelje, 23. lipnja.

Uz večeras izvedenu "Jestivu ideju", ovogodišnji Festival nudi još dva rezidencijalna programa, četiri predstave domaće produkcije, dvije radionice suvremenog plesa, a u kinu Galerija posjetitelji će moći pogledati sedam kratkih plesnih filmova.

Inače, program "Jestiva ideja" imao je početak još na prvim Danima suvremenog plesa. Riječ je o projektu koji spaja plesnu improvizaciju, glazbu i gastronomiju, a u plesnom dijelu nastupile su Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović i Zrinka Užbinec. Za glazbu je bio zadužen band "Tomislav", dok su se za gastronomiju pobrinuli kuhari poznatog varaždinskog restorana "Zlatne gorice".

Rezidencijalni projekt Pavle Heidlera "Behind the Sun series" pokušat će kroz odnose i procese, s primjerima drugih umjetnika, reći nešto više o kontekstima, prioritetima, tehnikama, interesima i tijelima te pokretu i plesu. Heidler je već počeo raditi na projektu s izvođačicama iz Belgije i Švedske, a svoj će rad predstaviti varaždinskoj publici u subotu u 19.30 sati u HNK Varaždin.

Treći rezidencijalni projekt "Pozdrav iz Varaždina" plesna je video razglednica koja će se snimati u Varaždinu, a fokusirat će se na plesačka tijela u specifičnim vanjskim prostorima i znamenitostima grada.

Na ovogodišnjoj manifestaciji bit će izvedene i četiri predstave - "Love will tear us apart" u solo izvedbi Petre Hrašćanec, Maja Drobac predstavit će se sa dvije predstave "Box" i "Silent Killer" - predstavom humanitarnog karakter koja govori o 15-godišnjoj djevojčici zaraženoj HIV-om. Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je za liječenje jedne mlađe osobe zaražene tim virusom.

Posljednjeg dana Festivala na rasporedu je predstava E=mc2 Zagrebačkog plesnog ansambla.

Ovogodišnji Festival u kinu Galerija nudi projekciju tri strana i četiri domaća kratka plesna filma koji su na rasporedu u subotu od 18 sati. Filmove je selektirala Nela Sesarić, voditeljica splitskog Iks festivala, a riječ je o filmovima prikazanim na splitskom festivalu XONTAKTU od 2008. do 2012. godine.

Iako je službeno otvorenje Festivala bilo večeras već od ponedjeljka traje Plesni kamp za mlade odnosno za tridesetak polaznika u dobi od 10 do 18 godina. Suvremenom plesu podučavaju ih Sam De Waele iz Belgije, jedan od najboljih break-dancera starog kontinenta, i Varaždinka Ana Mrak, suvremena plesačica i plesna pedagoginja. Mladi plesači pokazati će što su naučili u nedjelju, 23.lipnja, u varaždinskom HNK-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙