FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS za rad u institucijama BiH uz sigurnost i Srbe i Bošnjake

MOSTAR, 20. lipnja 2013. (Hina) - Na zajedničkoj sjednici čelništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Glavnog vijeća HNS-a u četvrtak u Mostaru ocijenjeno je da rad u zajedničkim državnim institucijama BiH treba nastaviti čim se steknu sigurnosni uvjeti i osigura nazočnost srpskih i bošnjačkih predstavnika kako bi postojao kvorum za odlučivanje.

“Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a BiH smatraju da, usprkos ovako nefunkcionalnom i nepravičnom ustavnom ustroju, državne institucije mogu i moraju bolje raditi, te su zaključili da su hrvatski predstavnici spremni nastaviti raditi u državnim institucijama čim se steknu sigurnosni uvjeti i pod uvjetom osiguravanja kvoruma za odlučivanje”, navodi se u priopćenju iz HNS-a kojega čine politički predstavnici deset hrvatskih stranaka koje predvode dva HDZ-a u BiH.

HNS je djelomično korigirao stajališta dužnosnika HDZ-a BiH koji su prije dva dana zaključili kako se stječu uvjeti za nastavak rada u zajedničkim institucijama BiH.

Predstavnici srpskih stranaka jučer su rekli kako se nisu stekli uvjeti za nastavak rada u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu koja je jedno vrijeme bila potpuno blokirana prosvjedima zbog čije izočnosti se ne može stvoriti kvorum za odlučivanje u oba doma državnog Parlamenta ili Vijeću ministara.

Čelna tijela HNS-a zatražila su od Vijeća ministara BiH, sigurnosnih agencija i policijskih tijela da osiguraju neophodne sigurnosne uvjete za normalan rad svima koji rade u državnim institucijama, te da se utvrdi odgovornost institucija, agencija i pojedinaca zbog "propusta, nečinjenja ili krivih poteza".

Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a BiH iskazali su i zabrinutost zastojem u radu državnih institucija BiH ističući da je posljednja kulminacija političke krize potvrdila nužnost preustroja BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙