FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt Jewel za revitalizaciju stare šibenske gradske jezgre

ŠIBENIK, 20. lipnja 2013. (Hina) - Prezentacijom u Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' danas je šibenskoj javnosti predstavljen projekt JEWEL - međunarodni projekt inovativnog pristupa revitalizacije povijesnih jezgri financiran sredstvima Europske unije u okviru Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu (SEE).

Skup je otvorio šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji je pozdravio projekt i podupro sve inicijative koje rade na oživljavanju stare gradske jezgre.

Šibenik je prvi grad u Hrvatskoj koji kroz uspostavu Urbanog centra pristupa problemu revitalizacije stare gradske jezgre, istaknuo je gradonačelnik Burić.

Petar Mišura, pročelnik gradskog odjela za gospodarstvo, naveo je kako je osnovni cilj projekta revitalizacija stare gradske jezgre uspostavom Urbanog centra kao središnjeg mjesta za prikupljanje podataka o staroj gradskoj jezgri, razvoj novih ideja vezanih za problem jezgre, ali i grada u cijelosti.

O integriranim pristupima revitalizacije povijesnih jezgri i umrežavanju u međunarodnu mrežu Urbanih centara govorili su Ivana Katurić, dr.sc. Aleksandar Lukić i dr.sc. Marco Vani, stručni suradnici na projektu.

Ivana Katurić je najavila izradu detaljne analize lokalnih potreba, te pozvala lokalno stanovništvo i stručnjake na području zaštite baštine, razvoja infrastrukture i gospodarstva da se aktivno uključe u projekt i sudjeluju u radionicama, te svojim idejama i prijedlozima doprinesu rješavanju pitanja razvoja gradske jezgre.

Projekt je, kazala je, usmjeren na revitalizaciju povijesne baštine s posebnim naglaskom na socio-ekonomski aspekt toga procesa, te je jedan od specifičnih ciljeva uspostava urbanog inkubatora, kao dijela Urbanog centra orijentiranog potpori razvoja novih tvrtki na području kreativnih industrija, novih medija i IC tehnologija.

Projekt JEWEL (Joint Easily Wafted East Laboratory Model) sufinancira Europska unija u okviru programa Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu.

Ukupna vrijednost projekta je 1.962.272,24 eura, a na provođenje dijela projekta koji je vezan uz Šibenik je 227.739,00 eura, od čega EU sufinancira 193.578,15 eura (85%).

Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju partneri iz Italije, Grčke, Albanije, Bugarske i Rumunjske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙