FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDF podiže Ustavnu tužbu protiv Zakona o PPDS-u

ZAGREB, 20. lipnja 2013. (Hina) - Srpski demokratski forum (SDF) podnijet će prijedlog Ustavnom sudu za ispitivanje zakonitosti i ustavnosti izmjene i dopune Zakona o PPDS-u (područja posebne državne skrbi) za koji su danas ustvrdili da je diskriminatoran i da je njime ova Vlada verificirala, kako kažu, politiku HDZ-a radeći namjerne demografske promjene.

Član Izvršnog odbora SDF-a Nemanja Relić na konferenciji za novinare osvrnuo se na tri ključne točke iz tužbe, odnosno tri dijela zakona, gdje se ističe diskriminacije.

Posebno je istaknuo administrativnu proceduru predaje zahtjeva za odlučivanje o zahtjevima za stambeno zbrinjavanja, gdje upozorava na odluku po kojoj sva dokumentacija vezana za stambeno zbrinjavanja koju predaju podnositelji ne smije biti starija od šest mjeseci, kao i na odluku, da ukoliko u tekućoj godini nije doneseno rješenje o stambenom zahtjevu, podnositelj zahtjeva mora u sljedećoj godini podnijeti dokumente vezane za zahtjev.

Naglasio je da je ta odredba u suprotnosti sa zakonom u Općem upravnom postupku, koji jasno govori jednom kad je zahtjev pokrenut, nije ga potrebno ponovno podnositi.

Druga osnova za pokretanje ocjene ustavnosti je problematika nositelja stanarskih prava za koje se propisuje da će se rješavanje njihove problematike riješiti posebnom uredbom Vlade koja je, istaknuo je, po svom hijerarhijskom rangu ispod zakona.

Relić je ustvrdio kako se time na nejednak način uređuju prava osoba izvan i na područjima posebne državne skrbi te se na poseban način uređuju prava podnositelja zahtjeva i nositelja stanarskih prava čime se diskriminiraju ove dvije skupine građana.

Treći aspekt tužbe vezan je za darivanje kuća na području posebne državne skrbi - Hrvatima iz BIH, čime se, kako kaže, "direktno diskriminiraju ostali podnositelji stambenog zbrinjavanja".

"U ovom zakonu može se vidjeti da Ministarstvo nije središnje tijelo za povratak i stambeno zbrinjavanje, već je to Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje kao novo tijelo koje je osnovala Vlada. Samim time može se vidjeti problematika povratka i zbrinjavanja nije visoko na agendi Vlade, već se snizuje na niža tijela koja samo djeluju kao administrativna tijela", rekao je Relić.

Ocijenio je da ne postoji dovoljno političke volje da se osigura povratak onima koji to žele, usprkos tome što je Hrvatska jedna od članica nositelja Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja proizišlog iz Sarajevske konferencije.

Smatra da problem nije novac jer je, kako je rekao, u sklopu tog programa donacijama velikih donatora prikupljeno više od 600 milijuna dolara.

Predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula ustvrdio je da je ova Vlada potvrdila, kako je rekao, lošu politiku HDZ-a te da radi demografske promjene time što stambene objekte koje je Hrvatska otkupila od i stanove u kojima su Srbi nekad živjeli, besplatno daruje useljenim Hrvatima iz Bosne, dok istodobno za odobrenje Srbima povratnicima postoji opsežna procedura.

Smatramo da je to namjerna demografska promjena koja nije prihvatljiva", zaključio je Džakula.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙