FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

General Ward: Političari u BiH neiskreni i nezainteresirani za NATO

MOSTAR, 20. lipnja 2013. (Hina) - Zapovjednik NATO-ova stožera u Sarajevu, američki general Walter Lord, ocijenio je u četvrtak, u intervju za banjalučke "Nezavisne novine", frustrirajućim neiskrenost bosanskohercegovačkih političara koji svojim potezima oko neknjiženja vojne imovine opstruiraju akcijski plan za članstvo (MAP) u NATO-u dodavši da je ulazak ove zemlje u NATO važnije dužnosnicima alijanse nego političarima u BiH.

General Ward, koji predaje dužnost kolegi, američkom generalu Mearlu Hartu, rekao je da tijekom njegove jednogodišnje misije nije napravljen nikakav politički pomak u BiH prema članstvu u NATO-u, a jedini uvjet za aktiviranje MAP-a je bilo knjiženje nepokretne vojne imovine na državu.

"Nekoliko puta u ovih godinu dana lideri su izjavljivali da će ubrzati rješavanje tog pitanja. Nažalost, kasnije bi to opovrgnuli i vezali neke druge uvjete za rješavanje ovog uvjeta, kao što je međuentitetska crta", rekao je general Lord.

Po njegovim riječima, političari iz BiH su glavnom tajniku Andersu Foghu Rasmussenu početkom godine obećali da će riješiti pitanje vojne imovine, no kasnije su sve opovrgnuli. "Veoma je frustrirajuće ako nemate poštenog partnera za stolom", dodao je.

Zapovjednik NATO-ova stožera u BiH kazao je da su za članstvo u NATO-u više zainteresirani sami dužnosnici ove alijanse, nego što su to političari u BiH.

Posljednji uvjet za aktiviranje plana MAP-a vezan je uz upisivanje 63 perspektivne i 36 neperspektivnih vojnih lokacija na ministarstvo obrane BiH. Oko toga se spore srpski i bošnjački dužnosnici. Srpski dužnosnici traže da tom imovinom državno ministarstvo može samo raspolagati, a ne biti njezin vlasnik te da nakon što se proglasi neperspektivna imovina ona prijeđe u vlasništvo entiteta. Također su zatražili da se provede entitetsko razgraničenje i riješe prijeporna pitanja s entitetom Federacije BiH. Bošnjački pak dužnosnici inzistiraju da vojne lokacije budu upisane kao imovina države BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙