FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neslužbeni razgovori Snowdenova izaslanika i Islanda

STOCKHOLM, 19. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Islandska vlada je održala "neslužbene razgovore" s izaslanikom Amerikanca Edwarda Snowdena koji je odgovoran za razotkrivanje informacija o nadzoru telekomunikacija koji su provodile Sjedinjene Države, rekao je u srijedu premijer Sigmundur David Gunnlaugsson.

"Jedan od njegovih izaslanika, koliko znam, neslužbeno je razgovarao s čelnicima nekih ministarstava, ali nije bilo službenog susreta", rekao je Gunnlaugsson, odgovarajući na novinarska pitanja u Stockholmu o Snowdenovu prijedlogu da zatraži politički azil na Islandu.

Odgovarajući na upit o izgledima tog zahtjeva za azil, premijer je kazao da Snowden prvo treba osobno doći i podnijeti zahtjev.

"Mora doći na Island i zatražiti politički azil. Dakle, budući da nije u zemlji, zasad ne mogu ništa komentirati", rekao je.

Njegova ministrica unutarnjih poslova Kristinn Hrafnsson rekla je da vlada u ovoj stvari nije vezana rezolucijom koju je parlament jednoglasno donio u lipnju 2010. i po kojoj Island postaje utočište za pojedince koji se zauzimaju za slobodu govora, pa tako i za "zviždače" ("whistleblowers") koji upozoravaju na zlouporabe.

"Rezolucija nije dio zakona koji vrijede za tražitelje azila", rekla je.

U razgovoru za The Guardian od 9. lipnja Snowden je izjavio da je Island najbliži njegovim stajalištima o slobodi govora na internetu.

No nakon teškog poraza lijeve koalicije na parlamentarnim izborima koncem travnja, vlada se promijenila i na vlast su ponovo došli konzervativci.

Snowden (29) je od 20. svibnja u Hong Kongu, odakle je razotkrio razmjere nadzora nad internetom u kojemu je i sam sudjelovao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙