FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srpski zastupnici još neće u Sarajevo

SARAJEVO, 19. lipnja 2013. (Hina) - Srpski zastupnici u oba doma državnog Parlamenta BiH ocijenili su u srijedu da se još nisu stekli uvjeti za nastavak rada u ovom najvišem zakonodavnom tijelu zemlje, koje su napustili nakon što je u prosvjedima zbog jedinstvenog matičnog broja prije dva tjedna velik broj dužnosnika ostao zatočen u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu.

Nakon višesatnog sastanka održanog u srijedu na Jahorini nedaleko Sarajeva, na području Republike Srpske, šef kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika u Parlamentu BiH Drago Kalabić izjavio je da će se, na temelju svih izvješća policijskih i sigurnosnih agencija te nakon pokretanja mjera protiv odgovornih za blokadu rada institucija, donijeti odluka o eventualnom povratku i rad u Parlamentu BiH.

Dodao je da se do daljnjeg neće održavati sjednice državnog parlamenta.

Zastupnik SNSD-a Lazar Prodanović kazao je da se jednostavno 'nisu stekli uvjeti' za održavanje sjednica parlamenta navodeći sigurnosne razloge, a zastupnica Srpske demokratske stranke Aleksandra Pandurević ocijenila je da trenutačno ne postoje sigurnosna jamstva za održavanje sjednica parlamenta u Sarajevu.

Narodna skupština Republike Srpske (NS RS) prihvatila je prošli petak informaciju kojom su zatražena sigurnosna jamstva za sudjelovanje predstavnika iz ovoga entiteta u institucijama vlasti BIH u Sarajevu te je zatraženo provođenje istrage o prosvjedima koji su rezultirali talačkom krizom dužnosnika u zgradi zajedničkih institucija u glavnome gradu.

Koordinacija dužnosnika HDZ-a BiH u zajedničkm institucijama BiH priopćila je u utorak kako se stječu uvjeti za nastavak rada državnih institucija u Sarajevu.

Predstavnici međunarodne zajednice, među kojima su visoki predstavnik Valentin Inzko i američki veleposlanik u BiH Patrick Moon, pozvali su hrvatske i srpske dužnosnike u državnoj vlasti da se vrate u Sarajevo i nastave raditi u državnim institucijama.

Istodobno, gotovo svakodnevno prosvjednici ispred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu nastavljaju inzistirati na donošenju stalnoga zakona o matičnome broju. U utorak navečer okupljenima su se obratili roditelji preminule 'bebe bez matičnog broja' Berine Hamidović, koji su pozvali prosvjednike da ustraju kako se ne bi ponovio njihov slučaj. Njihova beba je, nakon neuspjelog liječničkog zahvata u Sarajevu, uz puno problema prebačena u Beograd upravo stoga jer nije mogla dobiti putovnicu zbog nepostojanja zakona o matičnome broju, kojega je osporio Ustavni sud BiH. U međuvremenu se srpski i bošnjački političari nisu mogli dogovoriti oko toga treba li se novim zakonom zadržati sadašnja entitetska podjela zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙