FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portolanu treći mandat za predsjednika hrvatskih ljekarnika

ZAGREB, 14. lipnja 2013. (Hina) - Magistar farmacije Mate Portolan iz Splita danas je treći put izabran za predsjednika Hrvatske ljekarničke komore (HLJK).

Potpredsjedničku dužnost i dalje će obavljati ravnateljica "Ljekarni Jadran" iz Rijeke Silvana Jager i novoizabrana Nada Jambrek iz "Ljekarni Zagreb".

Imamo dobro i organizirano ljekarništvo s kojim ulazimo u Europsku uniju i to će nam donijeti i bolji položaj, rekao je predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Portolan na Glavnoj skupštini HLJK-a.

Ocjenjujući da su ljekarne najzdraviji dio cjelokupnoga zdravstvenoga sustava, koje su riješile javni i privatni status, Portolan je rekao kako bi mogle biti primjer da se ljekarnički model prenese u cijeli zdravstveni sustav.

Govoreći o zadaćama u sljedećemu četverogodišnjem mandatu, istaknuo je da će se i dalje zauzimati za osnovne postulate - da je ljekarnik zdravstveni radnik, da je ljekarništvo javna zdravstvena služba, da lijek nije trgovačka roba i da ljekarne pripadaju samo ljekarnicima. Osim toga, podizanje kvalitete treba biti svagdanja zadaća, a s tim u vezi najavio je uvođenje "narančastih kartica" koje bi izdavale ljekarne, a omogućile bi da lijekovi s nadoplatom budu dostupniji.

Ocijenio je da je strateški cilj uređenje zakonske legislative i stabilno financiranje.

Podupro je odluku Vlade RH o sanaciji HZZO-a, čime će ljekarnama biti isplaćen dio duga. Dug je prešao 200 dana, a sada bi se vraćanjem duga od 1,7 milijarda kuna to moglo svesti na 130 dana. Bilo bi potrebno oko 2,5 milijarda da se rok dugovanja uklopi u zakonski rok od 60 dana, rekao je.

Kad je riječ o novoj legislativi, spomenuo je novi prijedlog zakona o lijekovima kojim bi se dopustila internetska prodaja lijekova, na što je Hrvatska ljekarnička komora, koja je protiv toga, dala svoje primjedbe.

S tim u vezi podsjetio je i na nedavno održani okrugli stol o toj temi na kojemu su ministar zdravlja i ministar unutarnjih poslova Rajko i Ranko Ostojić govorili o svim problemima s kojima se susreću zemlje koje imaju internetsku prodaju lijekova, od krivotvorenih lijekova i onih sumnjivoga porijekla do deset milijarda eura koje se na godinu okrenu tim sumnjivim poslovima. Budućnost nije distribucija lijekova, budućnost je u pružanju ljekarničke usluge, zaključio je Portolan.

Održali smo dignitet struke i zadaća je Hrvatske ljekarničke komore, koja izdaje licencije, da i dalje bdijemo nad time da naš posao obavljaju visokoobrazovani stručni ljudi te da se borimo protiv degradacije struke tako da se provjeravaju diplome iz drugih zemalja, pogotovo iz našeg okruženja, stečene u fakultetskim ustanovama koje su upitne razine i na daleko nižoj razini od naših fakulteta, istaknuo je, dodajući kako su za to dobili i potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Na današnjoj Glavnoj skupštini HLJK-a prihvaćeno je financijsko izvješće za prošlu godinu po kojem je Hrvatska ljekarnička komora ostvarila 2,9 milijuna kuna, što je 3,9 posto više nego godinu prije, a s obzirom na to da su rashodi smanjeni za isto toliko i iznosili 2,6 milijuna kuna, višak od 319 tisuća kuna potrošit će se za uređenje novih prostorija te komore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙