FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štimac u rujnu svjedoči na suđenju Širiću

ZAGREB, 14. lipnja 2013. (Hina) - Suđenje bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću nastavljeno je danas preslušavanjem tajno snimljenih razgovora kojima tužiteljstvo želi dokazati primanje mita za "pošteno suđenje", a rasprava će se nastaviti u rujnu, kada bi trebao svjedočiti izbornik hrvatske reprezentacije Igor Štimac.

Osim Širiću, kojega USKOK tereti da je uzimao novac za "pošteno suđenje" na prvoligaškim utakmicama, u tom se postupku sudi i bivšem tajniku NK Karlovca Nevenu Šprajceru, kojega se tereti da se sa Širićem dogovorio da se za 15.000 eura po sezoni "pošteno" sudi njegovu klubu. Obojica odbacuju USKOK-ove optužbe.

Optužnicom protiv nogometnih dužnosnika obuhvaćen je i bivši nogometni sudac Stjepan Djedović, no njemu će se, zbog pretrpljenog moždanog udara, suditi odvojeno.

U tajno snimljenim telefonskim razgovorima sudjelovali su Širić, Djedović te prikriveni istražitelj i tadašnji predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš, koji im je u hotelu Antunović predao mito za "pošteno suđenje".

Sastanak u tom zagrebačkom hotelu dogovorili su Maleš i Širić. No, na sastanak je umjesto Širića došao Djedović, što je iznenadilo bivšeg predsjednika Hajduka kojem je Širić telefonom preporučio "samo ti s njim razgovaraj, tu je i njegov dio". Sastanku se kasnije pridružio i Širić kojem je Maleš predao mito.

No, tajno snimljeni razgovori u hotelu Antunović nisu danas preslušani do kraja jer je sud na prijedlog obrane naložio da se iz snimke ukloni pozadinska buka zbog koje se nije mogao pratiti veći dio razgovora.

Suđenje se nastavlja 5. rujna, saslušanjem Dragutina Poljaka, Drage Cvitkovića i Ivana Bebeka.

Štimac i najveći pojedinačni dioničar Hajduka Jako Andabak na svjedočku klupu trebali bi sjesti 9. rujna, dok bi "poboljšana" snimka razgovora u Antunoviću trebala biti preslušana 20. rujna.

Štimac bi trebao svjedočiti tri dana nakon kvalifikacijske utakmice između Hrvatske i Srbije u Beogradu.

USKOK-ov tužitelj Tonči Petković rekao je na početku suđenja kako će dokazati da je Širić od Maleša dobio 30.000 eura mita, kao i da je od Šprajcera tražio 15.000 eura po sezoni. Širićev odvjetnik Krešimir Vilajtović tvrdi da je USKOK u optužnici promašio pravnu kvalifikaciju jer Širić nije bio odgovorna osoba, kao i da je optužnica utemeljena na nezakonitim dokazima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙