FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uvedene prekogranične noćne direktne rute

ZAGREB, 14. lipnja 2013. (Hina) - Hrvatska kontrola zračne plovidbe i Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore među prvima u Europi uspostavile su projekt zračnog prostora slobodnih ruta kojim se zrakoplovnim kompanijama omogućuje korištenje noćnih prekograničnih direktnih ruta između prostora nadležnosti oblasnih kontrola zračnog prometa Zagreb i Beograd, priopćili su danas iz Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Prekogranične direktne rute su pravci koji spajaju ulaznu točku područja nadležnosti jedne oblasne kontrole s izlaznom točkom prostora nadležnosti druge oblasne kontrole zračnog prometa, a koji zrakoplovnim kompanijama omogućuju jednostavnije planiranje i učinkovitije obavljanje letova.

Ovaj projekt jedan je od ključnih poboljšanja u sklopu inicijative Europske unije o uspostavi Jedinstvenog europskog neba neovisnog o državnim granicama, čiji je cilj unapređenje sigurnosti i učinkovitosti, kao i povećanje kapaciteta zračnog prometa u Europi, ističu iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

U odnosu na trenutnu strukturu zračnih puteva i promet, uspostavom navedenih direktnih ruta zrakoplovnim kompanijama će se omogućiti uštede koje tijekom samo jedne noći ukupno iznose 1650 kilometara na planirane rute, što odgovara uštedi od 5,3 tona goriva ili 16,2 tona emisija ugljičnog dioksida te 65,7 kilograma manje dušikovog oksida.

Osim ovog projekta uspostavljenog 2. svibnja ove godine, Hrvatska kontrola zračne plovidbe namjerava krajem 2013. proširiti primjenu na više pravaca i omogućiti dostupnost tijekom cijelog dana te započeti implementaciju s drugim susjedima, a osobito s članicama Funkcionalnog bloka zračnog prostora središnje Europe (FAB CE), koji je 2012. uspostavljen kao zajednička inicijativa sedam zemalja i pružatelja usluga u zračnoj plovidbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙