FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP osuđuje policijsko nasilje u Turskoj

BRUXELLES/STRASBOURG, 13. lipnja 2013.(Hina) - Zastupnici Europskog parlamenta izrazili su u četvrtak zabrinutost zbog policijskog nasilja na razbijanju legitimnih prosvjeda u istanbulskom parku Gezi te pozvali turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da zauzme pomirljivo stajalište.

U rezoluciji koju su u četvrtak izglasali u Strasbourgu, zastupnici ističu da oni koji su odgovorni za policijsko nasilje moraju biti privedeni pravdi, da se uhićeni mirni prosvjednici odmah puste na slobodu uz nadoknadu štete.

Oni su pozdravili umjerenu reakciju na prosvjede predsjednika Abdullaha Guela i isprike zamjenika premijera Bulenta Arinca, ali izražavaju žaljenje zbog nevoljkosti turske vlade i premijera Erdogana da poduzmu korake prema pomirenju i da se ispričaju prosvjednicima.

Parlamentarci su također zabrinuti zbog pogoršanja na području slobode tiska, zbog cenzure i rastuće autocenzure u turskim medijima. Glavni turski mediji šute o demonstracijama, a korisnici društvenih mreža su uhićeni.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan uputio je u četvrtak "posljednje upozorenje" prosvjednicima pozivajući ih da odmah napuste park Gezi u Istanbulu koji je potaknuo političku pobunu što već dva tjedna potresa Tursku.

"Sve dosad smo bili strpljivi, ali našem strpljenju je kraj. Posljednji put upozoravam: majke i očevi, molim vas odvedite svoju djecu odavde", rekao je Erdogan u svom govoru u Ankari pred gradonačelnicima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) proizašle iz islamističkog pokreta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙