FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stožer za obranu Vukovara poziva na dijalog o svojoj inicijativi

VUKOVAR, 12. lipnja 2013. (Hina) - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara oglasio se danas priopćenjem u kojem ističe da će se, unatoč rezultatima lokalnih izbora u gradu, i dalje zauzimati za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta, te poziva na dijalog oko te inicijative.

"U današnjem društvenom i političkom kontekstu to jedini put ka zaštiti vrijednosti Domovinskog obrambenog rata, ali i dubokom poštivanju svake vukovarske žrtve", poručuju iz Stožera.

Zahvaljuju svima koji su prepoznali i podržali njegova nastojanja da se po pitanju uvođenja u službenu uporabu srpskoga jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru pokrenu pravni koraci i inicijative prema Ustavnome sudu te predsjednicima države, Vlade i Sabora, te otvori javna rasprava o tom pitanju "koje zadire u teško naslijeđe nedavne prošlosti".

Izražavaju razočaranje činjenicom da su od strane nekih političkih i društvenih aktera inicijative Stožera dočekane "na nož", te ih poziva na dijalog i razumijevanje.

Stožer ističe kako ne prihvaća da se pod konceptom političke korektnosti i nove pravednosti programira i prešućuje istina o Domovinskom ratu, te da se "žrtve iznova žrtvuju poradi uskih političkih interesa i prava koje ne proizlazi iz moralne već iz dnevno-političke dimenzije".

Načelno podupire zaštitu i promicanje prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, no smatra da se pri realizaciji tih prava moraju ispuniti svi zakonski uvjeti.

Cjelokupno hrvatsko društvo, uključujući i akademsku i znanstvenu zajednicu te medije, Stožer poziva da se uključe u javni dijalog i podrže njegovu inicijativu.

"Stožer će dati puni doprinos demokratskom i otvorenom dijalogu koji neće počivati na predrasudama i unaprijed stvorenim stereotipima, nego će biti pun poštivanja i razumijevanja prema svima", zaključuje u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙