FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Nekadašnjem direktoru Merkura viši sud povećao kaznu zatvora

LJUBLJANA, 10. lipnja 2013.(Hina) - Viši sud proglasio je bivšeg direktora slovenskog trgovačkog lanca Merkur, Binu Kordeža, krivim za protupravno stjecanje materijalne koristi i krivotvorenje poslovnih dokumenata te ga osudio na kaznu od šest godina i pet mjeseci zatvora, nakon što je na prvostupanjsku presudu, po kojoj je Kordež bio osuđen na pet godina zatvora, žalbu podnio i tužitelj Jože Kozina, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Kordež je lanac za trgovinu tehničkom robom vodio u vrijeme Merkurove najveće ekspanzije, a 2007. bio čak proglašen i najuspješnijim slovenskim menadžerom.

Njemu i suradnicima sudilo se zbog poslovnih malverzacija povezanih s tzv. tajkunskom privatizacijom tvrtke. Riječ je o nekoć proširenom modelu menadžerskog otkupa kojim su poslovodstva nekadašnjih društvenih poduzeća, preko vlastitih tvrtki koje su osnivali, otkupljivala tvrtke koje su vodili, a da za to nisu imala vlastita sredstva nego preko kredita banaka. Banke su u to vrijeme za jamstvo kredita prihvaćale tadašnju vrijednost dionica tvrtki koje su se privatizirale.

Model je došao u krizu nakon izbijanja financijske krize, kad je vrijednost dionica pala pa se krediti nisu mogli otplaćivati niti financijskim ispumpavanjem tvrtki, a kasnije je nazvan modelom tajkunske privatizacije.

Kordež je Merkur vodio desetak godina, a lanac je u vrijeme najveće ekspanzije imao milijardu eura godišnjih prihoda, ali se prije dvije godine morao restrukturirati kako bi izbjegao stečaj i kako bi banke i dobavljači pristali na reprogram više od 300 milijuna eura potraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙