FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 7. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić rekao je danas kako ne može biti nezadovoljan stanjem u državnom proračunu, ali je i najavio mogućnost novog rebalansa, koji će vjerojatno biti zbog dugova u zdravstvu. "Novi rebalans može biti ovisno o tome ako ostvarimo nešto više prihoda, kako ćemo nešto učiniti i budimo iskreni - vjerojatno će rebalans biti zbog zdravstva. U ovom trenutku se pokušavaju platiti dugovi u zdravstvu koji iznose pet milijardi kuna", rekao je Linić u intervjuu za Media servis. Upitan hoće li za trajanja mandata 'počistiti' nered, ministar financija je rekao je da je to ono što ih brine, jer će 'čišćenje' tog nereda stvoriti veliki dug i gubit ćemo svoj rejting. "Bit ćemo problematični jer ćemo se teško zaduživati, jer kada se približite 60 posto javnog duga tada se pale sve lampice alarma. Europska komisije niti najmanje neće biti blaga prema nama", kazao je Linić. Ustvrdio je da je bivša vlasti ostavila više od 20 milijardi skrivenih dugova te da još nalazi dugove iz 1991. godine. Osvrćući se na kritike iz oporbe koja se protivi privatizaciji državne imovine, ministar Linić kazao je da je ta ista oporba "varala, skrivala, ništa nije pokazivala", a "nije se bavila ni upravljanjem imovinom". Upitan o uvođenju poreza na nekretnine, ministar Linić rekao je da taj porez imaju sve zemlje, ali da sada postoji previše otpora i to je razlog što vlada taj prijedlog ne pušta u proceduru. "HNS je rukama i nogama protiv. Oni ne osporavaju zakon niti kvalitete zakona, već samo pokušavaju reći da ga ne bi trebalo primjeniti u krizi", kazao je.

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović predložio je Saboru da amandmanima izmjeni nekoliko odredaba u konačnim prijedlozima zakona o obrani te o službi u Oružanim snagama RH, tvrdeći da Vlada nije poštovala proceduru, jer nije pribavila njegovo prethodno mišljenje. Josipović je pismo s takvim prijedlogom poslao predsjedniku Sabora Josipu Leki i saborskom Odboru za obranu, čiji je predsjednik Tomislav Ivić na jučerašnjoj sjednici predložio da se ta točka makne s dnevnog reda. Da je Josipović pisao Saboru Hini je potvrdio njegov savjetnik za obranu Zlatko Gareljić. "Bio je to prije prijedlog, nego zahtjev da se usuglasi nekoliko preostalih točaka", rekao je kratko Gareljić. Nije želio reći o čemu se točno radi, no kako se neslužbeno doznaje, Josipoviću je, među ostalim, sporna odredba po kojoj Predsjednik, kao vrhovni zapovjednik OS RH, više ne bi davao prethodno mišljenje na akte iz područja obrane koje donosi Sabor, nego samo na akte koje donosi Vlada. Smatra i da bi djelatne vojne osobe koje su na čelu ustanova u okviru OS RH trebale imati status zapovjednika, što predloženim zakonima nije predviđeno.

ZAGREB - Kurikulum zdravstvenoga odgoja nije u suprotnosti ni s najvišim ustavnim vrednotama Republike Hrvatske niti s kršćanskim svjetonazorom učenika, njihovih roditelja i nastavnika, smatra Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) koje u očitovanju na današnju izjavu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) vezanu uz Kurikulum ističe da se njime ne ugrožavaju ni prava drugih ni javni moral te da se ne sprječavaju roditelji da i dalje sudjeluju u odgoju djeteta. HBK u izjavi povodom odluke Ustavnoga suda o Kurikulumu zdravstvenoga odgoja navodi da se zbog nepoštivanja demokratske i ustavom zajamčene slobode roditelja pri odgoju njihove djece mora pristupiti reviziji sadržaja spornoga modula u suradnji s roditeljima te drugim mjerodavnim institucijama. Biskupi u izjavi ističu kako četvrti modul Kurikuluma zdravstvenoga odgoja "ne uvodi dijete u slobodu rasta i razvoja, u otkrivanje ljepote tijela sukladno njegovoj dobi i kršćanskim vrijednostima". MZOS u priopćenju ističe da je poštovanje, zaštita i promicanje ljudskih prava zadatak je koji proizlazi iz samog Ustava i jedna je od temeljnih vrednota Republike Hrvatske, a o njegovu ostvarenju ovisi sigurnost i dobrobit pučanstva.

ZAGREB - Građanska inicijativa "U ime obitelji" pozvala je danas sve građane, a osobito one koji su podržali demokratsko odlučivanje birača na referendumu, da ne nasjedaju na moguće provokacije tijekom Gay Pridea u Splitu i Zagrebu. Podsjeća da su volonteri Građanske inicijative "U ime obitelji" tijekom izjašnjavanja birača o potrebi raspisivanja referenduma iskusili mnoga vrijeđanja, ponižavanja i fizičke napade. "Žalosno je da volonteri tijekom dva tjedna takvih napada nisu dobili javnu podršku i zaštitu vladajućih. Unatoč tomu, više od 710 000 građana izjasnilo se ZA referendum na kojem će svaki birač moći slobodno odlučiti o referendumskom pitanju kojim bi se u Ustav RH unijela odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca", ističe Građanska inicijativa "U ime obitelji" u priopćenju.

ZAGREB - Počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić zatražio je danas da se iz prodaje povuče časopis Vojna povijest koji se u najnovijem broju bavi razvojem oružane sile ustaškog pokreta, a na naslovnici donosi sliku ratnog zločinca Jure Francetića. Mesić u priopćenju navodi da je sa "zaprepaštenjem i zgražanjem" primio informaciju da je "časopis Vojna povijest koji se u najnovijem broju bavi razvojem oružane sile ustaškog pokreta, ustaškom vojnicom, a na naslovnici donosi sliku notornog ratnog zločinca, Jure Francetića, još od godine 2011. preporučen od nadležnog Ministarstva za čitanje u srednjim školama u Hrvatskoj". "Sporni broj treba povući iz prodaje, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, umjesto preispitivanja spomenute preporuke i angažiranja neovisnih povjesničara, koji će istražiti – što, trebalo bi poduzeti – kada očito do sada nije – hitne mjere da prekine i spriječi svako dalje zagađivanje misaonog okoliša mladih generacija", navodi Mesić koji smatra da je riječ o "dobro zamišljenoj i realiziranoj kampanja rehabilitiranja ustaštva".

ZAGREB - Svjetski dan oceana (8. lipnja) posvećen je temi "Zajedno imamo snagu zaštititi ocean", a u ovogodišnjoj poruci naglašena je važnost oceana u svakodnevnom životu stanovnika Zemlje, budući da promjene kreću od svakog pojedinca, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Svjetski dan oceana svake se godine obilježava 8. lipnja, a Ujedinjeni narodi su ga službeno proglasili 1992. godine. "Proglašenjem Svjetskog dana oceana učinjen je značajan korak u zaštiti i očuvanju svjetskih oceana te stvorena prilika za podizanje svijesti javnosti o trenutnim izazovima s kojima se suočava međunarodna zajednica po pitanju zaštite oceana. Prilika je to da se prisjetimo važnosti oceana i njegovih stanovnika te da razmislimo što oceani znače za nas, da upozorimo na pretjerano iskorištavanje od strane čovjeka, te potaknemo na potrebne promjene", ističe Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Dodaje i da, zato što oceani održavaju život na Zemlji, oni su danas naša odgovornost i potrebno ih je očuvati za buduće generacije.

ZAGREB - U parnici protiv osam banaka koje je zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope tužila udruga Potrošač danas su pregledane reklame za kredite u toj valuti, objavljene 2004. i 2005. Iako predstavnici banaka tvrde da se već letimičnim pregledom reklamnog materijala može vidjeti da se radi o općenitoj ponudi, a ne kreditima vezanima uz franak, u Potrošaču ističu da su u spornim reklamama korištene primamljive fraze kao što su "akcija", "povoljniji krediti" i više kvadrata uz manju ratu". Tako je, primjerice, za Hypo banku pregledan oglasi iz kampanje "Kuća s najmanjom kamatom i najdužom otplatom", u kojoj stoji da je kamata za kredite u francima 3,99 posto. Odvjetnica te banke kazala je da je Hypo tek educirao potrošače, dok je svaki klijent mogao sam odabrati kreditnu valutu. I Erste banka je imala kampanju nazvanu "Sve je u vašim rukama", za koju je njihov odvjetnik danas kazao da se u njoj izričito ne spominje kredit s valutnom klauzulom u francima.

SLAVONSKI BROD - Maskirani razbojnik je uz prijetnju vatrenim oružjem opljačkao oko 16 sati poslovnicu Hrvatske lutrije na središnjem gradskom trgu u Slavonskome Brodu, izvijestila je policija dodavši da nije bilo ozlijeđenih. Policija traga za razbojnikom koji je ukrao neutvrđen iznos novca i zatim se udaljio. Tijekom pljačke u poslovnici je bila samo 59-godišnja djelatnica.

ZAGREB - Izložbu zbirke umjetnina iz donacije dr. Antuna Gottlieba i Anke Gottlieb otvorio je večeras u Strossmayerovoj galeriji predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić. Donacija zbirke dr. Antuna Gottlieba i Anke Gottlieb sastavljena je od 25 umjetničkih djela darovanih Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a njezin intimni karakter odražavaju obiteljski portreti danas nezaobilaznih imena u povijesti hrvatskoga slikarstva. Na otvorenju je akademik Kusić podsjetio kako je prim. dr. Antun Gottlieb (1880. -1967.) bio istaknuti zagrebački kirurg koji je u vrijeme prije Prvog svjetskog rata izvodio mnoge kirurške zahvate do tada neizvedene u Hrvatskoj. Akademik Tonko Maroević ocijenio je kako je zbirka ove ugledne obitelji dokument profinjena ukusa građanske intelektualne sredine Zagreba u razdoblju između dva svjetska rata.

RIJEKA - Festival tolerancije - festival židovskog filma, koji se prvi put održava u Rijeci, otvoren je večeras u Art-kinu Croatia projekcijom filma Gorana Paskaljevića "Kad svane dan". Počasni predsjednik festivala Branko Lustig pozdravio je posjetitelje izrazivši nadu da će i sljedeće godine u Rijeku doći ovako kvalitetni filmovi kao i ove. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naveo je da je važno da se manifestacije ovakvog tipa održavaju ne samo u Zagrebu, nego i u Rijeci te drugim krajevima Hrvatske. Naime, festival tolerancije se do sada sedam puta održao u Zagrebu. Obersnel je istaknuo da živimo u vremenu u kojem je potrebno ukazivati na toleranciju i potrebu uvažavanju drugog i drugačijeg. Kazao je da su ponovno došla vremena u kojem se ukazuje prstom na drugačije, različite, one drugih uvjerenja i drugačije vjere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙