FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na suđenju za "švicarac" pregledavane bankarske reklame

ZAGREB, 7. lipnja 2013. (Hina) - U parnici protiv osam banaka koje je zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope tužila udruga Potrošač danas su pregledane reklame za kredite u toj valuti, objavljene 2004. i 2005.

Iako predstavnici banaka tvrde da se već letimičnim pregledom reklamnog materijala može vidjeti da se radi o općenitoj ponudi, a ne kreditima vezanima uz franak, u Potrošaču ističu da su u spornim reklamama korištene primamljive fraze kao što su "akcija", "povoljniji krediti" i više kvadrata uz manju ratu".

Tako je, primjerice, za Hypo banku pregledan oglasi iz kampanje "Kuća s najmanjom kamatom i najdužom otplatom", u kojoj stoji da je kamata za kredite u francima 3,99 posto. Odvjetnica te banke kazala je da je Hypo tek educirao potrošače, dok je svaki klijent mogao sam odabrati kreditnu valutu.

I Erste banka je imala kampanju nazvanu "Sve je u vašim rukama", za koju je njihov odvjetnik danas kazao da se u njoj izričito ne spominje kredit s valutnom klauzulom u francima.

Kolektivna tužba protiv osam banaka - Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske banke i Volksbanke zagrebački Trgovački sud prihvatio je prošlog prosinca, a na suđenju je od početka ožujka ispitan niz svjedoka koji su ispričali kako su im rate uz tu "stabilnu" valutu znale narasti i za više od 50 posto.

Svjedoci su tvrdili i da su im banke sugerirale uzimanje kredita u francima, što su bankari odbacivali, ističući da bi "bez njihove obazrivosti" povećanje bilo još i veće. Istovremeno rast kamata obrazlagale su skupljom tržišnom kamatnom stopom i troškovima kapitala.

Riječ je o prvoj takvoj tužbi u povijesti hrvatskoga pravosuđa, a udruga ističe da u Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za "švicarce", od kojih je čak 75.000 stambenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙