FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbjegnut opći štrajk u Mostaru, isplaćene plaće

MOSTAR, 5. lipnja 2013. (Hina) - Opći štrajk svih zaposlenika i korisnika proračuna u Mostaru izbjegnut je nakon što je gradonačelnik Ljubo Bešlić u srijedu odlučio potpisati odluku o isplati plaća za ožujak ove godine jer je županijsko, hercegovačko-neretvansko tužiteljstvo odbacilo kaznenu prijavu protiv njega koju su podijeli predstavnici bošnjačkih političkih stranaka u Gradskom vijeću.

Kako je potvrdio Bešlić, on je danas potpisao odluku nakon što je ranije uputio naloge za isplatu plaća uposlenicima.

"Kada sam dobio obavijest od tužiteljstva, potpisao sam odluku o isplati plaća za ožujak", rekao je Bešlić.

Kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Bešlića podnijeli su predstavnici bošnjačkog kluba vijećnika u Gradskom vijeću Mostara tvrdeći da je nametnuo proračun za 2013. godinu na nezakonit način te da su nezakonite i odluke po kojima se isplaćuju plaće korisnicima proračuna.

Zbog toga gradonačelnik Mostara je odbijao potpisati nalog za isplatu plaća dok se ne razjasne navodi iz kaznene prijave.

Predstavnici Sindikata gradske uprave i vatrogasaca, koji su za petak najavili opći štrajk i prosvjede, sastali su se u srijedu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem te su prihvatili sporazum da se plaća za ožujak umanji za 10 posto zbog lošijeg prikupljanja prihoda te da se plaća za travanj isplati do kraja ovoga mjeseca s umanjenjem od pet posto.

Mostar je jedini grad u BiH u kojemu lokalni izbori nisu održani u listopadu prošle godine jer je Ustavni sud BiH osporio odredbe izbornog zakonodavstva za ovaj grad na traženje hrvatskih stranaka.

U međuvremenu su visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko kao i Središnje izborno povjerenstvo osporili legitimitet vijećnika Gradskog vijeća tvrdeći da im je istekao četverogodišnji mandat.

U Mostaru je kao jedini predstavnik vlasti ostao gradonačelnik Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH, čije poteze osporavaju bošnjačke stranke. Bešlić je, nakon što nije legalno donesen, nametnuo proračun za Mostar za 2013. godinu, za što ima ovlasti po Zakonu o lokalnoj samoupravi. Bošnjačke stranke pak osporavaju njegov legitimitet.

Predstavnici međunarodne zajednice su više mjeseci posredovali u pregovorima za promjenu mostarskog Statuta i Izbornog zakona BiH koji se tiče Mostara, no domaće političke stranke o tome nisu postigle dogovor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙