FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 5. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode danas nije zauzeo stav o o prijedlogu Zakona o zaštiti prirode s obzirom na to da je prilikom glasovanja pet članova bilo za, četiri protiv, dok je suzdržana Mirela Holy (SDP) najavila kako će na zakonski prijedlog podnijeti 14 amandmana. Njih sedam, kako je pojasnila, odnosi se na očuvanje krajobrazne raznolikosti, a preostalih sedam na osnivanje Nacionalne parkovne agencije. „SDP dok je bio u oporbi govorio je o Nacionalnoj parkovnoj agenciji kao temeljnom instrumentu kojim će se reformirati sadašnji sustav upravljanja zaštićenim područjima te formirati financijski instrument koji će biti u stanju realizirati napisano u Nacionalnoj strategiji i akcijskom planu zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti“, podsjetila je Holy. Po njezinom mišljenju, nakon ulaska u EU te nakon što postanemo dio europske mreže Natura 2000, Hrvatska će biti stavljena pred nove obveze koje, sa sadašnjim sustavom, neće biti u stanju realizirati. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović odgovorio joj je kako je osnivanje „neke agencije bez da se zna kako će izgledati i biti organizirana, srljanje i rizik“ te, po njegovom mišljenju, derogira postojeći sustav. „Stvorio se dojam da postoje prijepori treba li Agencija, ali svi se možemo složiti da pitanje upravljanja zaštićenim područjima – nacionalnim parkovima i parkovima prirode, treba unaprijediti“, kazao je Zmajlović.

ZAGREB - Sindikati državnih i javnih službi parafirali su sporazum s Vladom jer su se bojali da štrajk, koji je trebao početi danas, ne doživi fijasko, priznao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić na konferenciji za novinare. Sindikalni čelnici parafirali su nepovoljan sporazum, kojim se sindikati praktički u idućih pet godina odriču prava na štrajk zbog plaća, jer su tražili način da štrajk ne doživi fijasko, budući da su s terena dobili signale da štrajk neće uspjeti, rekao je Ribić. To je poraz sindikata, čiji članovi nisu izdržali snažne Vladine pritiske, kojima su pogotovo bili izloženi carinici, pa su sindikati državnih službi jedan za drugim odustajali od štrajka. Osim toga, članovi prosvjetnih sindikata prilično su se uplašili štrajka u vrijeme državne mature, popustili su pritisku roditelja, djece i medija iako su se ranije na referendumu izjasnili za štrajk, dodao je Ribić. David je ovoga puta izgubio od Golijata, zavapio je Ribić no odmah se utješio mišlju da su "sindikati neuništivi poput feniksa" i najavio nastavak borbe, možda već najesen. Što se tiče parafiranog sporazuma, kojim se Vlada obvezala da ove godine neće smanjivati plaće i dodatke za staž, te da će pregovarati o povećanju koeficijenata nakon što Hrvatska u tri uzastopna kvartala ostvari rast BDP-a, a deficit državnog proračuna bude manji od 3 posto, Ribić je uvjeren da ga nijedan sindikat neće potpisati. Sindikati koji ga potpišu neće imati pravo na štrajk zbog plaća u idućih pet godina, ustvrdio je Ribić dodavši kako to sindikalni čelnici koji su jučer parafirali sporazum vjerojatno nisu primjetili.

ZAGREB - HDZ-ov zastupnik u Hrvatskom saboru Domagoj Ivan Milošević izjavio je danas kako je sporazum koji su parafirali Vlada i sindikati državnih i javnih službi racionalan, jer su se dvije strane složile, međutim Vlada tim sporazumom samo kupuje vrijeme. "Vlada samo kupuje vrijeme, ali ni hrvatski građani, ni poduzetnici, a niti obrtnici nemaju više vremena ni novaca", ustvrdio je Milošević. Hrvatskoj treba socijalni dijalog, ali još više gospodarski rast i napredak. "Na žalost, ova Vlada je pokazala da nije u stanju osigurati gospodarski rast, a ako nema gospodarskog rasta i razvoja onda će i socijalni mir trajati kratko", rekao je Milošević novinarima u Hrvatskom saboru.

ZAGREB - Zahvaljujući gotovo 5 milijuna eura vrijednom europskom projektu InnoMol - unapređenje inovacijskih potencijala za istraživanje i razvoj molekularnih znanosti u Hrvatskoj, više od 300 znanstvenika iz sedam zavoda Instituta Ruđer Bošković sljedeće tri godine radit će na najsofisticiranijoj infrastrukturi za razvoj inovacija i tehnologija u području molekularnih znanosti. Predstojniku Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković (IRB), dr. sc. Oliveru Vugreku i njegovom znanstvenom timu odobren je, naime, projekt u sklopu sheme REGPOT iz Sedmog okvirnog programa (FP7) Europske unije ukupne vrijednosti 4,8 milijuna eura, a rezultati istraživanja u sklopu projekta mogli bi u konačnici dovesti do razvoja inovativnih terapija i lijekova za liječenje ključnih bolesti današnjice poput tumorskih oboljenja, ističe se u današnjem priopćenju Instituta Ruđer Bošković. Riječ je o infrastrukturnom projektu s najvećim budžetom u području prirodnih znanosti u Hrvatskoj koji će u cjelokupnom iznosu biti na raspolaganju IRB-u za uspostavu najsuvremenije istraživačke infrastrukture u kadru i opremi.

ZAGREB - HDSSB će se žaliti Ustavnom sudu zbog sumnje u izborni inžinjering, izjavio je danas HDSSB-ov saborski zastupnik Dinko Burić koji je zbog samo jednog glasa izgubio na nedjeljnim izborima za gradonačelnika Belišća. Smatra kako je sjednica Županijskog izbornog povjerenstva "neregularno održana". "Sjednica je održana u prostorijama Županijskog suda umjesto u prostorijama Županijskog izbornog povjerenstva", kazao je, ustvrdivši da su listiće brojali neovlaštene osobe. "Na sastanku u 12,30 u utorak samo su promijenili odluku Gradskog izbornog povjerenstva (Belišća) i utvrdili da je HDZ pobjedio za jedan glas", ustvrdio je Burić, koji je u nedjelju, kako je prvotno javljeno, izgubio izbore za četiri glasa. U utorak je, međutim, nastala pomutnja te se prema informacijama koje su se neslužbeno pojavile, činilo da će Burić za jedan glas ipak pobijediti i dobiti vlast u Belišću, no pobjednik je ipak HDZ-ov Dinko Huis koji je - dobio glas više. Burićev stranački kolega Zoran Vinković ustvrdio je danas kako će u slučaju njegovog stranačkog kolege Dinka Burića odluka najvjerojatnije biti na Ustavnom sudu, kojem će se HDSSB žaliti. Mišljenja je i da bi mogli uslijediti novi izbori u Belišću. Inače, Predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) Osječko-baranjske županije Anto Rašić, jučer je izvijestio kako je nakon prebrojavanja glasačkih listića ustanovljeno da Dinko Huis (HDZ) ima jedan glas više u odnosu na Dinka Burića (HDSSB) koji je uložio prigovor na rezultate izbora.

DUBROVNIK - Dubrovački gradski vijećnici koalicije HDZ-HSLS-HSP dr. AS izrazili su protivljenje prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika kao i njegovom hitnom upućivanju u Hrvatski sabor. Očigledno je, tvrde u današnjem priopćenju, da se ovim postupkom aktualna vlast na razini države izravno uključila u osobno razračunavanje svoga stranačkog kolege i novoizabranog dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića s Društvom prijatelja dubrovačke starine radi afere "Šipan", zbog koje je optužen i prvostupanjski osuđen. Vijećnici koalicije HDZ-HSLS-HSP dr. AS optužuju Vlahušića da se trudi uništiti Društvo prijatelja dubrovačke starine, dovesti u pitanje kontinuitet u brizi o kulturnom naslijeđu Dubrovnika, i - kako tvrde - "predati odgovornost za gradsko vlasništvo iz ruku Dubrovčana u državne ruke". Na taj način gradonačelnik Vlahušić ne oduzima gradu samo novac nužan za obnovu dubrovačkog fortifikacijskog sustava, već Dubrovniku oduzima jednu od najvažnijih oznaka njegovog urbanog identiteta, navode dubrovački gradski vijećnici koalicije HDZ-HSLS-HSP dr. AS.

ZAGREB - Katolički tjednik "Glas koncila" u komentaru novoga broja "Oslobođenje se nastavlja" ističe kako su niz događaja - poput prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, ali i dvije posljednje nepravomoćne presude Haškoga suda - iznimno pozitivan doprinos procesu oslobađanja hrvatskoga društva i pobjedi općega dobra u njemu. "Posljednje dvije nepravomoćne presude Haškoga suda važan su doprinos buđenju hrvatskih građana, jer te presude iznimno snažno raskrinkavaju političare u Hrvatskoj i njihov doprinos, da je po tim prvostupanjskim presudama u svim ratovima na teritoriju bivše savezne države, a ponajviše u Hrvatskoj i BiH – agresor jedino Hrvatska", piše glavni urednik Ivan Miklenić. Dodaje kako se taj, po njemu, potpuno lažni, netočni prikaz stvarnih događanja nikada ne bi na Haškom sudu dogodio bez "kumovanja" nekih političara iz Hrvatske. Komentator smatra kako i formalna nezainteresiranost službene politike u Hrvatskoj za optužnicu protiv šestorice Hrvata, koja je, smatra, bila neraskidivi dio optužbe i protiv hrvatskoga državnoga vrha, očituje ne samo upletenost važnih političara iz Hrvatske, nego i njihovu potrebu i doprinos da se Hrvatskoj nanese pravna i moralna, a u konačnici vjerojatno i materijalna šteta. Većina hrvatskih građana ne može, i ne smije, tek tako prijeći preko te činjenice, već je, kako ističe Glas Koncila, uz duboko žaljenje za svaku nevinu žrtvu palu od hrvatske ruke, dužna prisiliti političare na vlasti da učine što više. To se, navodi, treba činiti uz pomoć zemalja partnera i obrana osuđene šestorice, da se postigne drugostupanjska presuda koja će izbrisati sadašnji apsurd o Hrvatskoj kao jedinom agresoru u bivšoj saveznoj državi. A taj apsurd koji, po ocjeni komentatora, neki već koriste za žestoku antihrvatsku kampanju i razaranje hrvatskih nacionalnih interesa, dogodio se, kaže, u pravo vrijeme, u vrijeme sve snažnijega buđenja dobronamjerne i demokratski orijentirane većine.

ZAGREB - Da obrtnicima, a u Hrvatskoj ih je 83 tisuće, treba pomoći i omogućiti im sigurnije poslovanje, neupitno je i saborskoj većini i oporbi, ali oporba drži da se to neće postići novim zakonom o obrtu o kojem se danas raspravljalo u Hrvatskom saboru. Prema tom zakonu ovrha radi ostvarenja novčane tražbine od obrtnika se više neće moći provesti nad kućom ili stanom u kojem obrtnik stanuje. Od ovrhe će se izuzeti i radionica ili poslovni prostor koji su mu osnovni izvor prihoda, kaže ministar obrta Goran Maras. Zadovoljan takvim rješenjem, Valter Boljunčić (IDS) drži da treba zaštiti i novčana primanja obrtnika, kako je to učinjeno i za ostale građane. Slično razmišlja i nezavisni Damir Kajin, koji kaže da je obrtnicima i malim poslodavcima danas teže od zaposlenika koji kod njih rade. Obrtnike treba čuvati kao kap vode na dlanu, ističe Kajin i traži da se i obrtnicima osiguraju "povlastice" za nezaposlenost.

SPLIT - Novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i njegov protukandit na proteklim izborima Vjekoslav Ivanišević (HDZ) jutros su Splitu dogovorila kako će Ivanišević kao član stručnog tima biti izravno uključen u projekt Istočna obala. Nakon razgovora uz kavu na splitskoj Rivi, obojica su izjavili kako nije riječ o 'velikoj suradnji' između SDP- a i HDZ- a, već o suradnji u Gradskom vijeću oko programa za razvoj Splita. "Možda se u tom dijelu može reći da je prvi put uspostavljena suradnja, ali naravno da postoje stvari oko kojih se nećemo složiti", kazao je gradonačelnik Baldasar. Na novinarski upit kako će na novu suradnju u Splitu reagirati vrh HDZ-a, Vjekoslav Ivanišević istaknuo je da predsjednik stranke Tomislav Karamarko neće imati ništa protiv jer pripada demokršćanskoj opciji, što znači da na sve ljude gleda kao na 'svoju braću i sestre'. Dodao je kako je Splićanin i da ga zbog toga najviše zanima Split, a o novom gradonačelniku Ivi Baldasaru je rekao da je "preženca od čovika". Novi splitski gradonačelnik Ivo Baltasar novinarima je također potvrdio da će ove subote sudjelovati na splitskoj Gay paradi, te je pozvao i ostale građane da im se pridruže. U subotnju Gay paradu neće Vjekoslav Ivanišević, rekavši da se nada kako će sve proći bez obostranih provokacija.

OSIJEK - Šef delegacije Europske unije veleposlavnik Paul Vandoren i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić otvorili su danas u Osijeku multimedijsku izložbu "Ja - građanin EU-a" kojoj je svrha građanima detaljnije predstaviti mogućnosti i informacije o Europskoj uniji. Do ulaska Hrvatske u Europsku uniju kao punopravne članice ostalo je još samo 25 dana, a izložbom na glavnome osječkom Trgu Ante Starčevića, koja će biti otvorena do 8. lipnja, želi se postići da građani Osijeka i Osječko-baranjske županije razjasne određene dvojbe ako ih imaju te da dobiju odgovore na pitanja koja će im biti i osobno važna, rekao je Paul Vandoren. Zahvalio je osječko-baranjskome županu Vladimiru Šišljagiću na iznimno dobroj suradnji te je pohvalio grad Osijek i županiju na dosadašnjim uspješnim poslovima vezanim uz korištenje novca iz fondova EU-a. Izložba se otvara kao dio proslave Europske godine građana, rekao je Vandoren.

PULA - Saborski zastupnik i poraženi kandidat za istarskog župana na proteklim izborima Damir Kajin izjavio je Hini kako je bezobrazna tvrdnja glavnog tajnika IDS-a Tedija Chiavalona, koji je danas rekao kako je Kajinu potrebna medicinska pomoć, pozvavši ga da javnosti predoči svoj psihotest. "To je bezobrazluk i to govori isključivo o njima. Ne znam jedino da li misli da bi na liječenje i promatranje trebao otići ja sam ili zajedno s više od 30 tisuća građana Istre koji su u nedjelju glasali za Istru bez nepotizma", izjavio je Kajin. Naglasio je kako će on sa svojim timom "izliječiti Istru od nepotizma i korupcije, dok će drogi najaviti rat pa i javnim testiranjima stranačkih prvaka". "Ako je meni potrebna medicinska pomoć, onda bi se neki trebali liječiti od apsolutne vlasti. No, nema lijeka ni cjepiva do idućih izbora", poručio je Damir Kajin. Glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon na konferenciji za novinare u Puli ustvrdio je kako je Kajinu očigledno potrebna medicinska pomoć.

RIJEKA - U jednodnevnoj nacionalnoj akciji "Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš", održanoj u travnju ove godine, sudjelovalo je 49.696 građana, a s "divljih" odlagališta očistili su 3918 tona otpada, izvijestila je danas opatijska Udruga "Žmergo". Predstavnici udruge, koja je koordinator te ekološke akcije u Hrvatskoj, rekli su na konferenciji za novinare da su u "Zelenu čistku" bila uključena 103 grada i općine iz svih županija, a preko ustanova, škola i drugih ustanova sudjelovala su 193 grada i općine. Ove je godine sudjelovalo 8000 volontera više nego lani. U akciji je sudjelovalo 36.111 djece s 463 voditelja te oko 100 škola i ukupno 250 obrazovnih ustanova, rekao je koordinator volontera Ivan Sušak. Okoliš su čistili i pripadnici hrvatskih Oružanih snaga, Hrvatskih šuma, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), planinari, ronioci, ribiči, lovci i drugi. U Primorsko-goranskoj županiji čistila su se nelegalna odlagališta na 125 mjesta, a sudjelovalo je 2228 volontera, koji su očistili 415 tona otpada.

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP), izabran na peti mandat na čelu grada, najavio je danas donošenje razvojne strategije Rijeke za razdoblje do 2020. godine. Prijedlog strategije će se dovršiti za 20-tak dana te će se potom otvoriti javna rasprava o njemu, rekao je riječki gradonačelnik na konferenciji za novinstvo, istaknuvši kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da ostvari svoj izborni program. Ta obveza je i veća s obzirom na to da su u izradi programa sudjelovali građani i stručnjaci pa je to program šire društvene zajednice, naveo je Obersnel. Kazao je da je već počelo ostvarenje dijelova programa - poput otvaranja arhitektonsko-urbanističkog natječaja za područje Delte, rješavanje vlasničkih odnosa na trasi buduće ceste D-403 od zapadnog dijela riječke Luke do obilaznice, početka izgradnje 90 stanova po sustavu POS-a na Hostovom bregu kao i otvaranje natječaja za nabavku 2900 kontjenera za odvojeno prikupljanje otpada u Rijeci.

ZAGREB - Međunarodni Zagrebački salon autokarikature otvoren je danas u auli Gradskog poglavarstva, a Luki Lagatoru iz Crne Gore i Janku Bučaru iz Hrvatske uručene su nagrade Grand prix za najbolje karikature. Ovogodišnja tema 7. zagrebačkog salona autokarikature bila je 'autoškola'. Autor projekta Ivica Palatinuš rekao je da jedino Zagreb od svih metropola u svijetu koje organiziraju salone karikature, ima temu s automobilima te da je ove godine stiglo 286 radova 176 autora iz 39 zemalja. Zahvalio je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću na pomoći u organizaciji salona autokarikature te veleposlanstvima zemalja koje su sudjelovale na salonu. Najavio je da će tema 8. zagrebačkog salona autokarikature biti 'oldtimeri'.

ZAGREB - Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza danas je na predstavljanju natječaja "Moja zelena zona" ustvrdio da je Hrvatska spremna za korištenje novih i inovativnih metoda uporabe zelenih tehnologija te energetske učinkovitosti. "Spremni smo. Imali smo dugo razdoblje pripreme kroz pretpristupne fondove EU, pripremili smo timove ljudi koji će raditi na projektima. U Ministarstvu smo i ubrzali procedure na studijama utjecaja na okoliš, ne na način da će se nekvalitetnije provoditi nego uvođenjem procesa ka kvalitetnijem i bržem izdavanju rješenja", istaknuo je Dokoza. Naglasio je kako se na "zelene tehnologije" često puta gleda kao na trošak, ali da to nije trošak, već dodana vrijednost.

ZAGREB - Među više od 25 tisuća stanovnika koje su slovenske administrativne službe 1992. izbrisale iz registra stalnog prebivališta, njih oko 11 tisuća je dobilo stalni boravak ili slovensko državljanstvo, dok više od 13 tisuća 'izbrisanih', od koji neki danas žive u Hrvatskoj, svoj status mogu regulirati najkasnije do 24. srpnja ove godine. Rekla je to pravnica ljubljanskog Mirovnog instituta Katarina Vučko na raspravi u organizaciji "Documente - Centra za suočavanje s prošlošću" pozivajući "izbrisane građane Slovenije" koji su danas u Hrvatskoj da se prijave do tog roka i tako reguliraju svoj status. Izbrisani su, podsjetila je, bili uglavnom porijeklom iz bivših jugoslavenskih republika s jugoslavenskim državljanstvom ili državljanstvom određene republike, a u Sloveniji su živjeli temeljem reguliranog stalnog boravka. Budući da mnogi od njih nisu zatražili državljanstvo u roku od šest mjeseci od proglašenja neovisnosti Slovenije, izbrisani su iz evidencije stalnog boravka.

ZAGREB - Javna ustanova Park prirode Medvednica poziva građane na predstave na Medvedgradu i u Rudniku Zrinski u nedjelju, 9. i 16. lipnja, koje organizira uz pomoć Turističke zajednice grada Zagreba. U nedjelju, 9. lipnja, u 15 sati na Medvedgradu se može pogledati predstava "Grički top" po djelu Dubravka Horvatića u izvedbi Mak teatra. Predstava traje 40 minuta, a bude li loše vrijeme, izvest će se u zatvorenim prostorijama Medvedgrada (u Velikom palasu). U nedjelju, 16. lipnja, u 13 sati u Rudarskome vrtu u neposrednoj blizini Rudnika Zrinski (pokraj PD Grafičara) može se pogledati plesna predstava po djelu Ivane Brlić-Mažuranić "Priče iz davnine" u izvedbi Mak teatra. Predstava traje 40 minuta. Uz tu predstavu, od 11 do 17 sati, održat će se i mali prigodni sajam te radionice za najmlađe posjetitelje. Prije i poslije predstave moći će se obići i Rudnik Zrinski, najavljuju iz Javne ustanove Park prirode Medvednica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙