FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Događaji u Turskoj: moguće preusmjeravanje turista u Hrvatsku

ZAGREB, 5. lipnja 2013. (Hina) - Putničke agencije u Hrvatskoj za sada ne bilježe otkaze rezervacija domaćih putnika za ljetna turistička odredišta-resorte u Turskoj, ali bilježe nešto manje rezervacija za Istanbul, pa i otkaze nekih programa za taj grad s obzirom na nemire na ulicama, a sve bi to po njihovim ocjenama donekle moglo 'preliti' turistički promet iz Turske u Hrvatsku tijekom ove sezone.

Doznaje se to iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) te agencija Kompas, Atlas i Uniline, pri čemu predsjednik UHPA-e Boris Žgomba ističe da od članica za sada nemaju najave otkaza programa za Tursku, ali i da su zbog te situacije u stalnom kontaktu s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova od kojeg za sad nema direktne preporuke da se ne putuje u tu zemlju.

Jedino je na snazi, kako kaže, preporuka da se putnici klone mjesta mogućih žarišta sukoba kao što su gradski trgovi ili parkovi, a kao i pojedinačne agencije, situaciju i u UHPA-i prate 'iz sata u sat' te će ako dođe do ozbiljnije eskalacije koja bi direktno utjecala na sigurnost putnika pravovremeno reagirati.

Direktor zagrebačkog Kompasa Ivan Pukšar ističe da su jučer zbog nemira u Istanbulu u suradnji sa svojim turskim partnerom otkazali 'uzajamni charter' iz tog grada za Split koji je bio planiran za potkraj lipnja. Otkaz se dogodio i zbog slabog zanimanja turskih turista za dolazak u Hrvatsku zbog uvođenja viza ove godine.

Općenito, Kompas programe za Istanbul, koji je među popularnijim europskim gradovima zadnje dvije godine, neće nuditi do jeseni, jer preko ljeta ionako za to nema puno zanimanja među domaćim putnicimam, dok za ljetne resorte u Turskoj koji su inače izolirani od lokalnog stanovništva Pukšar misli da neće biti problem niti imaju otkaza.

Smatra i da će događaji u Turskoj dovesti nešto više turista u Hrvatsku ove sezone, čime bi se eventualno moglo nadoknaditi ono što ove godine 'preotima' Grčka koja se nakon par godina pada turistički oporavlja.

Ma što se dalje događalo u Turskoj, Pukšar misli da će ta zemlja ove godine ipak ostati jedna od onih nepoželjnih destinacija za putovanja, sve dok se situacija ne promijeni na bolje.

Slično misle i u Atlasu premda dodaju da će ako se nemiri stišaju i prođu, Turska vrlo brzo opet biti 'in' jer je to jako turističko odredište.

Voditeljica korporativnih komunikacija Atlasa Nikolina Frklić dodaje i da za sada nemaju otkaza ni za Istanbul ni za druga odredišta u Turskoj, kao i da se dva avio programa za Istanbul i turu po Kapadokiji za ukupno 60-ak osoba za sada relativno dobro pune i ljudi ne odustaju.

Iznosi i primjer kako je njihova grupa od 30-ak putnika prošlog vikenda imala izravan susret s nemirima u Istanbulu jer su bili smješteni baš u hotelu u ulici pored trga Taksim gdje su nemiri počeli. U početku je sve bilo u redu, ali kako se situacija zaoštrila putnike su u suradnji s turskim partnerom premjestili u drugi hotel u starom mirnijem dijelu grada te je sve prošlo bez problema.

Ni agencija Uniline za sada nema otkaza putovanja domaćih turista u Tursku, ali i oni misle da će rezervacija za odredišta u tu zemlju, pa i za Istanbul ove godine zbog te situacije zasigurno biti manje nego prije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙