FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dokoza: Hrvatska spremna za "zelene tehnologije"

ZAGREB, 5. lipnja 2013. (Hina) - Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza danas je na predstavljanju natječaja "Moja zelena zona" ustvrdio da je Hrvatska spremna za korištenje novih i inovativnih metoda uporabe zelenih tehnologija te energetske učinkovitosti.

"Spremni smo. Imali smo dugo razdoblje pripreme kroz pretpristupne fondove EU, pripremili smo timove ljudi koji će raditi na projektima. U Ministarstvu smo i ubrzali procedure na studijama utjecaja na okoliš, ne na način da će se nekvalitetnije provoditi nego uvođenjem procesa ka kvalitetnijem i bržem izdavanju rješenja", istaknuo je Dokoza.

Naglasio je kako se na "zelene tehnologije" često puta gleda kao na trošak, ali da to nije trošak, već dodana vrijednost.

"Kad se priča o razvoju često puta se gleda na okoliš kao trošak, međutim, studija UN-a je pokazala da je kroz 'zelene tehnologije' u Hrvatskoj potencijal otvaranja skoro 80.000 radnih mjesta", istaknuo je Dokoza i dodao kako je za realizaciju potrebno i kvalitetno financiranje.

"Pred nama je dugi put, imamo dobre potencijale, imamo prelijepu zemlju i ljude koji to mogu odraditi. Vjerujem da ćemo sa sredstvima EU koja nam se otvaraju napraviti dobar posao i ostvariti ciljeve koje nam je zadala Europska unija", poručio je Dokoza.

U Centru Kaptol danas je predstavljen natječaj "Moja zelena zona" koji Zagrebačka banka u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) raspisuje radi poticanja korištenja novih i inovativnih metoda uporabe zelenih tehnologija te energetske učinkovitosti.

Na natječaj se do 30. rujna mogu javiti obrtnici, male i srednje tvrtke, udruge, poljoprivrednici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, znanstvene i školske ustanove, jedinice lokalne uprave i regionalne samouprave te zadruge hrvatskih branitelja. Ukupni iznos donacije je 300.000 kuna, koji se dijeli na dvije donacije po 150.000 kuna.

U Centru Kaptol otvorena je i izložba "Zelena zona" četiriju umjetnika. Hana Dutina predstavlja svoj ciklus fotografija "Superpozicije", Valentina Stepan izlaže kompjutorske grafike pod nazivom "Prožimanja". Renomirana fotografkinja Slavica Subotić MacCormick predstavlja se serijom fotografija "Šuma", dok multimedijalni rad Vladimira Marinovića govori o kruženju i obnovi života. Izložba će biti otvorena do 5. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙