FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužitelj: Budimira su nasamarili suradnici

SARAJEVO, 5. lipnja 2013.(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ponovo je u srijedu zatražilo od Suda BiH da predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru odredi pritvor, no na ročištu koje je tim povodom održano u Sarajevu tužitelj je po prvi puta naznačio kako zapravo i nema dokaza da je Budimir osobno primao mito kako bi pomilovao osobe osuđene za različita kaznena djela.

"Tvrdim da je puno puta Budimir nasamaren od svojih suradnika, ali je znao da uzimaju novac za pomilovanja i nije reagirao", izjavio je tužitelj Oleg Čavka tijekom rasprave na Sudu BiH. Tužitelj nije izrijekom optužio Budimira da je osobno primao mito.

Uz Budimira su za navodnu korupciju osumnjičeni njegov savjetnik Petar Barišić, dužnosnik Ministarstva pravosuđa FBiH Hidajet Halilović te Saud Kulosman i Ivan Jurčević, predsjednici bošnjačke odnosno hrvatske udruge razvojačenih branitelja.

Iz onoga što je u srijedu obrazlagao tužitelj Čavka, tijekom višemjesečnog prisluškivanja telefonskih razgovora utvrđeni su brojni kontakti vezani za pomilovanja, no svi ti razgovori još su predmetom analiza. Spomenuo je kako je za stanovitog Merseda Hadžića kod Budimira intervenirao "prijatelj iz Zagreba".

Za tužitelja je sporno to što je aktualni predsjednik FBiH među ostalima pomilovao i više desetaka osoba osuđenih za kaznena djela poput ubojstva ili silovanja.

Ipak temeljni razlog zbog kojega je tužitelj Čavka ponovo tražio pritvor za Budimira je činjenica da on posjeduje i državljanstvo Hrvatske.

U Tužiteljstvu BiH drže kako će Budimir, ostane li na slobodi, pobjeći u Hrvatsku u pokušaju da izbjegne kazneni progon.

Budimirovi odvjetnici inzistirali su na činjenici da je on nedužan i da će to i uspjeti dokazati, a također su odbacili mogućnost da bi on pobjegao u Hrvatsku.

Budimir je ranije proveo u pritvoru gotovo mjesec dana, a iz njega je pušten krajem svibnja nakon što je Ustavni sud BiH ocijenio kako su dokazi zbog kojega je pritvoren bili nedostatni za određivanje takve mjere.

Sud će odluku o zahtjevu Tužiteljstva BiH za ponovno određivanje pritvora donijeti naknadno, u roku do 48 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙