FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 4. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

MOSKVA - Jedna Ruskinja uhićena je dok je pokušavala prodati radno mjesto u Kremlju za 3 milijuna dolara, priopćilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova. Peruz Šaginjan, koja se predstavljala kao "povjerljiva osoba visokog dužnosnika u uredu predsjednika", ponudila je jednom poslovnom čovjeku mjesto voditelja odjela u predsjedničkoj administraciji, ističe ministarstvo u priopćenju. Uhvaćena je na djelu dok je primala predujam u iznosu od 1,5 milijun rubalja (37.000 eura) u jednom moskovskom hotelu. Tom isplatom trebao je započeti postupak imenovanja tog poslovnog čovjeka na položaj na kojem je trebao imati zajamčen pristup informacijama označenim kao državna tajna, po istom izvoru. Protiv Peruz Šaginjan pokrenuta je istraga zbog "teške korupcije", po istom izvoru. Korupcija je u Rusiji pošast kojom su zahvaćene sve državne službe. Rusija je na 133. mjestu na popisu sa 174 zemlje u kojima je korupcija najraširenija, po zadnjem izvješću nevladine organizacije Transparency Internationala.

PARIZ - Saudijski princ Fahd al-Saud u samo tri dana koncem svibnja potrošio je 15 milijuna eura u pariškom Disneylandu, zahvaljujući tome što je atrakcije i predstave zakupio ekskluzivno za sebe i šezdesetak svojih uzvanika, doznaje se u ponedjeljak od više izvora. Princ se u parku opuštao od 22. do 24. svibnja, a cijeli "događaj je kao privatnu zabavu organizirala" služba Euro Disneyja za posebne rezervacije, potvrdila je tvrtka. Princ, koji je u parku proslavio završetak studija, odabrao je paket u kojem je "dijelove parka zakupio tijekom dana, ujutro prije otvaranja parka i navečer", rekao je jedan od tih izvora. Princ je pozvao ukupno "šezdesetak" svojih prijatelja i za njih dao organizirati posebne predstave, s "rijetkim Disneyjevim likovima". Za princa, jednog od najboljih gostiju Disneyevih parkova ikada, organizirana je i "posebna zaštitarska služba", napomenuli su izvori. Park, koji je 2012. imao 16 milijuna posjetitelja, dio zarade ostvaruje i takvim privatnim posjetima, a 15 prinčevih spiskanih milijuna eura tek su kap u moru prihoda najpoznatijeg europskog zabavnog parka koji je od listopada 2011. do rujna 2012. iznosio 1,324 milijarde eura. Među vlasnicima koncerna koji upravlja pariškim Disneylandom je i saudijski princ i poduzetnik Al Walid koji ima 10 posto dionica.

NEW YORK - U Central Parku će se odsada žene moći šetati obnaženih grudi bez straha da će ih policajci opomenuti. Policijska uprava podsjetila je svoje djelatnike na sudsku odluku od 7. srpnja 1992. u državi New York da se priznaje pravo ženama da budu gole od pojasa na gore u ime jednakosti. "Ne treba poduzimati mjere protiv muškaraca i žena koji se u javnosti pokažu bez odjeće iznad pojasa", stoji u toj sudskoj odluci. Posljednjih godina je newyorška umjetnica Holly Van Voarst šetala obnaženih grudi gradom te zbog toga bila uhićena desetak puta. Ponekad bi joj policajci stavljali lisice, bila je zadržavana satima u postaji te optuživana za nepristojno ponašanje. Ta umjetnica platinaste kose i lažnih crnih brkova a la Dali, koju se redovno može vidjeti obnaženih grudi na prosvjedima, na ulici, u metrou i kavanama je 15. svibnja uložila žalbu saveznom newyorškom sudu protiv policije i grada. Ona ih optužuje za uznemiravanje i u tužbi navodi da je bila smještena u psihijatrijsku bolnicu na nekoliko dana nakon uhićenja u ožujku 2012. Holly Van Voast traži novčanu odštetu. Njezina tužba bi trebala imati trenutačni rezultat. Rijetke Newyorčanke koje se žele šetati obnaženih grudi vjerojatno će mirno moći iskoristiti tu priliku ovog ljeta.

RIJAD - Prvi ženski sportski centar otvoren je u Saudijskoj Arabiji, ultrakonzervativnoj zemlji gdje je ženski sport podvrgnut iznimno strogim propisima, izvijestio je saudijski dnevnik Al-Watan. Centar je otvoren u pokrajini Al Hobar na istoku zemlje u nazočnosti brojnih poslovnih žena i uglednica, nakon što je dobio dozvolu opće uprave za mladež. Riječ je o prvom sportskom centru za žene, ističe dnevnik. Saudijke će ondje moći pohađati sportske tečajeve, baviti se karateom ili jogom te sudjelovati u programima mršavljenja. Po riječima direktorice centra Hane Al-Zuhair, tečajeve će voditi Saudijke odrasle u inozemstvu, među kojima je i jedna nositeljica crnog pojasa u karateu. Saudijska Arabija primjenjuje rigoroznu inačicu šerijatskog zakona koja zabranjuje miješanje spolova. Ženski sport ondje gotovo ne postoji, a vlasti su nedavno dopustile bavljenje sportom isključivo u privatnim školama za djevojke. Pod pritiskom međunarodnih sportskih vlasti, kraljevstvo je poslalo svoje prve dvije sportašice, džudašicu i trkačicu, na Olimpijske igre u Londonu 2012., gdje su se smjele natjecati pokrivene glave i tijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙