FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tokio osudio izjavu gradonačelnika Osake o "ženama za zabavu"

SINGAPUR, 1. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Japan je izazvao "velike boli" u Drugom svjetskom ratu, priznao je u subotu japanski ministar obrane Itsunori Onodera u Singapuru, osuđujući riječi gradonačelnika Osake koji je opravdao regrutiranje žena u javnim kućama carske vojske.

Nacionalistički gradonačelnik Osake Toru Hashimoto izazvao je polovicom svibnja skandal u Aziji i SAD-u ocijenivši "nužnošću" regrutaciju "žena za zabavu" u zemljama koje je Japan okupirao tijekom rata.

"Uvjeravam vas da vlada Shinza Abea ne stoji iza riječi niti takve interpretacije povijesti", izjavio je japanski ministar pred visokim azijskim vojnim i vladinim dužnosnicima okupljenima na godišnjem forumu o sigurnosti Shangri-La Dialogue u Singapuru.

"Opetovane neprilične izjave" gradonačelnika Osake izazvale su "neshvaćanje i nepovjerenje zemalja susjeda Japana", kazao je Onodera.

"Japan je izazvao velike boli i patnju narodima brojnih zemalja, posebice azijskih. Sve japanske vlade priznale su ponizno te povijesne činjenice, izrazile iskrene isprike. Premijer Shinzo Abe i svi članovi vlade, uključujući mene, mislimo isto tako", dodao je on.

Nekoliko dana nakon skandala izazvana njegovim riječima o "nužnosti žena za zabavu", Toru Hashimoto ponovno je savjetovao američkim vojnicima stacioniranim u Okinawi da više posjećuju bordele kako bi izbjegli opetovane afere seksualnog zlostavljanja.

Većina povjesničara procjenjuje na oko 200.000 broj žena, posebice Koreanki, Kineskinja i Filipinki, koje je Japan koristio za seksualno ropstvo tijekom Drugog svjetskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙