FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Brodosplitu 22. obljetnica osnutka „škverske bojne“ - 114. brigade HV-a

SPLIT, 31. svibnja 2013. (Hina) - U Brodosplitu je danas proslavljena 22. obljetnica osnutka 114. brigade Hrvatske vojske (HV), prve pričuvne brigade Zbora narodne garde (ZNG) u Republici Hrvatskoj, tzv. „škverske bojne“ budući da su je utemeljili splitski škverani.

Tijekom Domovinskog rata tom je brigadom prošlo 7900 branitelja od kojih je 88 poginulo, a na spomen-obilježju u Parku hrvatskih mučenika u splitskome brodogradilištu danas su pripadnici Prve bojne 114. brigade položili cvijeće i zapalili svijeće za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

Osim članova Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplita, pripadnika 114. brigade i predstavnika stradalničkih udruga, na proslavi su bili i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije sa županom Antom Sanaderom na čelu, predstavnici uprave Brodosplita - njezin predsjednik Tomislav Debeljak i član Darko Pappo te drugi gosti, navodi se u priopćenju odjela za odnose s javnošću Brodosplita.

Svoj nemjerljiv doprinos pripadnici 114. brigade dali su u oslobodilačkim operacijama "Peruča", "Maslenica", "Zima 94", "Ljeto 95." i "Oluja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙