FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Documenta: procesuirati počinitelje ratnih zločina

ZAGREB, 30. svibnja 2013. (Hina) - Nakon što je Međunarodni sud u Den Haagu donio oslobađajuću presudu bivšim visokim srbijanskim dužnosnicima Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek upozorili su u četvrtak kako uz izuzetak nižih zapovjednika JNA, nitko od pripadnika državnog vrha Srbije nije osuđen sa zločine počinjene na teritoriju RH te pozvali institucije kaznenog progona u Hrvatskoj i Srbiji da procesuiraju počinitelje ratnih zločina i pruže satisfakciju obiteljima žrtava.

"Na tragu današnje odluke Haškog suda dolazimo do poraznog zaključka kako nitko od pripadnika državnog vrha Srbije, uz izuzetak nižih zapovjednika JNA, nije osuđen za zločine počinjene na teritoriju RH", stoji u njihovu priopćenju.

Ističu kako je za zločine iz optužnice, kojima su se teretili Simatović i Stanišić a počinjeni su na teritoriju Hrvatske, hrvatsko pravosuđe pokrenulo kaznene postupke koji su u nekoliko predmeta rezultirali osuđujućim presudama u odsutnosti optuženika, ali da je i u tim predmetima kaznena odgovornost utvrđena samo deklarativno, odnosno, da u konačnici neće rezultirati materijalnim obeštećenjem žrtava i njihovih srodnika.

Optužnica je Stanišića i Simatovića teretila, temeljem udruženog zločinačkog pothvata, te svih drugih oblika individualne kaznene odgovornosti, za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske i BiH.

"Prema navodima optužnice, Slobodan Milošević, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Ratko Mladić, Radmilo Bogdanović, Milan Martić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Željko Ražnjatović Arkan, Vojislav Šešelj i drugi identificirani su uz optuženike kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja nesrba s teritorija Hrvatske i BiH", napominje se u priopćenju, ističući kako je u dva slučaja - protiv Milana Martića i Milana Babića - pravomoćno utvrđeno promicanje zajedničke svrhe udruženog zločinačkog pothvata i trajnog uklanjanja nesrba s dijelova teritorija RH.

"Ovom prilikom izdvajamo dva haaška predmeta, i to protiv Milana Martića i Milana Babića, gdje je pravomoćno utvrđeno promicanje zajedničke svrhe udruženog zločinačkog pothvata, trajnog uklanjanja nesrba s dijelova teritorija RH-a, sa sljedećim sudionicima: Blagoje Adžić, Milan Babić, Radmilo Bogdanović, Veljko Kadijević, Radovan Karadžić, Slobodan Milošević, Ratko Mladić, Vojislav Šešelj, Franko "Frenki" Simatović, Jovica Stanišić i kapetan Dragan Vasiljković", ističe se u priopćenju.

Stoga apeliraju na institucije kaznenog progona u Hrvatskoj i Srbiji da se temeljem prikupljenih dokaza, izvedenih pred prvostupanjskim vijećem, procesuiraju počinitelji ratnih zločina i na taj način pruži satisfakcija obiteljima žrtava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙