FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Javni poziv za Croaticum - projekt učenja hrvatskoga jezika

ZAGREB, 29. svibnja 2013. (Hina) - Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je javni poziv za Croaticum - projekt učenja hrvatskog jezika za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a od ove godine mogućnost izvođenja nastave osim u Zagrebu bit će i u drugim hrvatskim sveučilišnim gradovima.

Državni ured navodi kako je s ciljem upoznavanja i njegovanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te promicanja suradnje i povezanosti između Republike Hrvatske s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima raspisao javni poziv za dodjelu naknada za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku 2013./14.godinu.

Temeljni uvjet za dobivanje potpore je da su kandidati pripadnici hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske., a ured podsjeća kako se prijave šalju do 1. srpnja 2013.

Polaznicima "Croaticuma", Državni ured osigurava školarinu za učenje hrvatskog jezika, smještaj u studentskim domovima i subvencioniranu prehranu.

Osim u Zagrebu, od ove godine, ukoliko kandidati iskažu interes, nastava se osigurava i u drugim hrvatskim sveučilišnim gradovima: Splitu, Rijeci, Zadru, Osijeku i Puli.

Svi oblici nastave na tečaju „Croaticum“ obuhvaćaju izvannastavne aktivnosti koje se stalno organiziraju i u koje se studenti aktivno uključuju kako bi jezik i kulturu učili na praktičan način.

Državni ured podsjeća kako se u sklopu projekta organizira razgledavanja Zagreba ili odlasci u druga okolna ili dalja mjesta tijekom kojih se upoznaje hrvatska kulturna povijest i baština.

U svakom se semestru za studente organiziraju i kraća, jednodnevna putovanja u pojedine nacionalne parkove i hrvatske gradove, navodi ured i dodaje kako se polaznicima viših stupnjeva priređuju odlasci na kazališne i filmske predstave, a polaznicima početnih stupnjeva nude se projekcije s prijevodom na engleskom jeziku.

Ured napominje kako se u svakom semestru organiziraju i gostovanja različitih hrvatskih kulturnih djelatnika.

Za akademsku godinu 2012./13. odobrene su 122 naknade (1 naknada = 1 semestar) za 86 pripadnika hrvatskog naroda s prebivalištem izvan RH.

Polaznici Croaticuma dolaze iz različitih zemalja, sa svih kontinenata, a, kako ured ističe, ponajviše ih je iz zemalja Južne Amerike(Argentina, Čile i Venezuela).

Ured podsjeća da zainteresirani za natječaj više informacija mogu pronaći na mrežnim stranicama: www.hrvatiizvanrh.hr/.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙