FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINT o dopunama i izmjenama Zakona o ugostiteljstvu

ZAGREB, 29. svibnja 2013. (Hina) - Izmjenama Zakona o ugostiteljstvu žele se otkloniti prepreka za obavljanje te djelatnosti prije početka glavne turističke sezone, rekao je ministar turizma Darko Lorencin na sjednici Vlade s koje su predložene izmjene upućene u hitnu saborsku proceduru.

Izmjenama će se otkloniti prepreke za obavljanje ugostiteljske djelatnosti prije početka glavne turističke sezone, među kojima su obavljanje te djelatnosti u još nelegaliziranim zgradama te da te usluge uz vlasnika objekta mogu pružati i članovi obitelji kao i zdravstvene ustanove - specijalne bolnice, izvijestili su iz Ministarstva turizma.

Prema prijedlogu, građanima koji raspolažu smještajnim kapacitetima, a nemaju dokaz o uporabljivosti zgrade, omogućava se da ishode privremeno rješenje temeljem kojeg će moći pružati uslugu smještaja, uz uvjet da su predali zahtjev za legalizaciju.

Ugostiteljima koji su podnijeli zahtjev za pokretanje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađene manje zahtjevne zgrade, čija građevinska bruto površina nije veća od 400 metara četvornih, omogućuje se obavljanje ugostiteljske djelatnosti u nekoj od vrsta ugostiteljskog objekta do izvršnosti rješenja kojim će se odlučiti o zahtjevu, a najdulje do 31. prosinca 2016.

Obrtnicima, zadrugama, trgovcima pojedincima, trgovačkim društvima obavljanje ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskim objektima vrste soba, apartman i studio apartman u građevinama stambene namjene u njihovom vlasništvu izdavat će se privremeno rješenje, najduže do 31. prosinca 2016., do kada trebaju ishoditi prenamjenu stambenog u poslovni prostor.

Omogućit će se i obavljanje djelatnosti i članovima obitelji vlasnika objekta (bračnom drugu, srodniku u ravnoj liniji, članu obitelji koji živi u zajedničkom domaćinstvu s iznajmljivačem) uz izdavanje novog rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga, ali bez utvrđivanja svih uvjeta koji su inače potrebni za izdavanje takvog rješenja.

Briše se i obveza dokazivanja poslovne sposobnosti za iznajmljivača, a zdravstvenim ustanovama-specijalnim bolnicama omogućuje se obavljanje ugostiteljske djelatnosti, uz napomenu da se odredbe zakona ne primjenjuju u slučaju kada djelatnici jedne ustanove socijalne skrbi usluge prehrane i smještaja pružaju korisnicima druge ustanove socijalne skrbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙