FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erdogan položio temeljni kamen trećeg mosta na Bosporu

ISTANBUL, 29. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je u srijedu položio temeljni kamen za gradnju trećeg mosta koji će povezati europsku i azijsku obalu Istanbula iznad Bospora.

"Kad projekt bude potpuno završen, ublažit će gužve u Istanbulu, jednom od najvažnijih prometnih koridora na svijetu", rekao je Erdogan blizu ribarskog sela Garipce, na europskoj obali Bospora.

Erdogan je napomenuo da će projekti stajati približno 3 milijarde dolara. Turski predsjednik Abdulah Gul je rekao da će most za cestovni i željeznički promet, dug 1275 metara, nositi ime Selim I. Yavuz. Dva postojeća mosta izgrađena su iznad Bospora 1973, tj. 1988.

Izgradnja i eksploatacija mosta je u svibnju 2012. na javnom natječaju pripala na 10 godina i 3 mjeseca tursko-talijanskom konzorciju Ictas Ansaldi. Predviđa se da će izgradnja trajati tri godine.

Istanbul, glavna aglomeracija Turske s više od 15 milijuna stanovnika, suočen je s teškim prometnim problemima. Protivnici plana izgradnje trećeg mosta drže da će on narušiti okoliš sjevera Bospora i susjedne šume te da će potaknuti stanovnike Istanbula na dodatno korištenje automobila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙