FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama i kineski predsjednik će razgovarati o cyber-sigurnosti

WASHINGTON, 28. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Washington je sve zabrinutiji zbog kineskog hakiranja vojnih mreža SAD-a a predsjednik SAD-a Barack Obama razgovarat će o pitanju cyber-sigurnosti s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na sastanku u Kaliforniji idućeg tjedna.

"Cyber-sigurnost je ključni prioritet ove administracije. To je ključna briga koju imamo", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney u predsjedničkom zrakoplovu kojime je Obama putovao u New Jersey.

"To je pitanje koje postavljamo na svakoj razini na našim sastancima s kineskim koelgama i siguran sam da će to biti tema rasprava kada se predsjednik sastane s predsjednikom Xijem u Kaliforniji početkom lipnja", rekao je.

Pentagon je istaknuo svoje zabrinutosti u izvješću Kongresu ranije ovoga mjeseca optuživši Kinu da koristi cyber špijunažu kako bi modernizirao svoju vojsku. Izvješće kaže da je vlada SAD-a bila metom hakiranja koji se izgleda može "izravno pripisati kineskoj vladi ili vojsci".

Glasnogovornik Pentagona George Little je, međutim, pretjeranim ocijenio izvješće Washington Posta od utorka da su kineski hakeri došli do nacrta više dvadeset važnih oružanih sustava SAD-a.

List je napisao da su među hakiranim američkim nacrtima bili i oni za borbeni zrakoplov i brodove, kao i proturaketnu obranu važnu za Europu, Aziju i Perzijski zaljev. Little je, međutim, rekao da je pogrešno sugerirati da su potkopani vojni kapaciteti SAD-a.

"I dalje imamo puno povjerenje u naše oružane platforme", rekao je Little u izjavi. "Sugestije da su cyber upadi na neki način narušili naše sposobnosti ili tehnološku predbost su netočne".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙