FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 28. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Europa se mora hitno pozabaviti problemom nezaposlenosti među mladima, upozorile su danas francuska, talijanska i njemačka vlada, ali se konkretan plan i dalje čeka. Oko 7,5 milijuna Europljana u dobi od 15 do 24 godine ne radi niti se obrazuje, pokazuju podaci Europske unije. U siječnju je stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini u EU iznosila 23,6 posto, što znači da je bila dvostuko veća nego među odraslima. "Moramo spasiti čitavu generaciju uplašenih mladih ljudi. Imamo sjajno obrazovanu generaciju koja je na čekanju. To je neprihvatljivo", upozorio je na konferenciji u Parizu talijanski ministar rada Enrico Giovannini. Iako su se svi sudionici konferencije složili da treba hitno rješavati taj problem, prisutni ministri nisu ponudili nikakve konkretne planove, tvrdeći da Europa mora biti pragmatična i raditi na više fronti odjednom. "Budimo iskreni – ne postoji brzo rješenje za taj problem niti nekakav veliki plan", priznao je čelnik Europske investicijske banke (EIB) Werner Hoyer. Složio se s ministrima da se mjere poticanja zapošljavanja moraju fokusirati na mala i srednja poduzeća koja su za većinu mladih ipak glavna ulazna točka na tržište rada.

BRUXELLES - Europski povjerenik za trgovinu izjavio je u utorak da neće popustiti kineskom pritisku da odustane od planiranog uvođenja carina na kineske solarne ploče. Vlade većine zemalja Europske unije, uključujući Veliku Britaniju i Njemačku, protive se planu EK da od idućeg mjeseca uvede visoke carine na uvoz solarnih ploča iz Kine, pokazala je anketa koju je Reuters proveo među članicama Unije. Povjerenik EU-a za trgovinu Karel De Gucht sastao se jučer u Bruxellesu sa zamjenikom kineskog ministra trgovine Zhongom Shanom a danas je potvrdio da se mnoge zemlje EU-a protive uvođenju carina. Dodao je također da Peking nesumnjivo lobira kod vlada. Komisija optužuje kineske tvrtke da prodaju solarne ploče u Europi po cijeni nižoj od troškova proizvodnje, što se naziva dampingom. Stoga Bruxelles planira uvesti carine i time otežati Kini povećanje tržišnog udjela. Carine će u prosjeku iznositi 47 posto, stupit će na snagu 6. lipnja na pokusno razdoblje i mogu biti povučene ako dvije strane sporazumno riješe spor. Kina godišnje u Europskoj uniji proda solarne ploče ukupne vrijednosti 21 milijardi eura.

PODGORICA - Crnogorska vlada donijela je u utorak odluku o povećanju stope poreza na dodatnu vrijednost (PDV) sa 17 na 19 posto, dok se niža od sedam posto i nulta stopa neće mijenjati. Motiv za donošenje ovakve odluke, kako je objašnjeno iz resornog ministarstva, jest nastojanje vlade da "zaustavi daljnje pogoršanje indikatora fiskalne stabilnosti, u prvom redu pokazatelja javnog duga, koji je posljedica višegodišnjeg proračunskog deficita, odnosno nesklada između javnih prihoda i javnih rashoda". "U slučaju daljnjeg produbljivanja ovog jaza, mogući scenarij bi bio ugrožavanje proračunske likvidnosti i time usporavanje u servisiranju obveza koje država ima, što bi imalo višestruke negativne učinke i po građane i po realni sektor", kazali su iz ministarstva. Analize su pokazale, tvrde u ministarstvu financija, da će povećanje stope PDV-a generirati jednokratan rast cijena, koji će biti ublažen zadržavanjem niže stope PDV-a od sedam posto na istoj razini. Niža stopa PDV-a od sedam posto odnosi se, uz ostalo, na glavne prehrambene proizvode te lijekove, udžbenike, knjige i nastavna sredstva, tisak, računarsku opremu, usluge smještaja u hotelima, motelima, aparthotelima, turističkim naseljima, pansionima, kampovima i vilama, usluge javnog prijevoza i javne čistoće, itd.

PODGORICA - Za izgradnju autoceste kroz Crnu Goru, od Bara na krajnjem jugu do granice sa Srbijom, ukupno su stigle tri ponude i za mjesec-dva crnogorska vlada će se opredijeliti kome će povjeriti taj "posao stoljeća", izjavio je u utorak premijer Milo Đukanović ne navodeći ime novog, trećeg investitora koji se javlja uz već dva ranije poznata. Đukanović je za Radio Crne Gore kazao kako je uvjeren da za taj posao vladi ne treba duže od par tjedana i da bi za mjesec-dva, između te tri ponude mogla izabrati onu koja kao rezultat ima najbolje učinke. On je dodao da je treći partner dao ponudu koja je dosta nova i kad su u pitanju iskustva drugih država u realizaciji tog projekta. Za izgradnju autoceste kroz Crnu Goru do sada su zanimanje pokazali Kineska kompanija za telekomunikaciju i infrastrukturu (CCCC), koju podržava Exim banka, i američko-turski konzorcij Bechtel-Enka, koji je izgradio autocestu od Kosova preko Albanije do crnogorske granice.

LONDON/NEW YORK - Tečaj eura prema dolaru i danas je blago oscilirao između pozitivnog i negativnog područja na međunarodnim tržištima, a dodatne pritiske po ocjeni analitičara pružat će mu očekivanja daljnjeg ublažavanja monetarne politike u eurozoni. Tečaj eura u takvim okolnostima skliznuo je za 0,1 posto, na 1,2913 dolara. Na izrazitijem je dobitku bio prema jenu, poskočivši za 1,2 posto, na 131,95 jena. Jedinstvena valuta ojačala je i 0,5 posto prema švicarskom franku, te se njome trgovalo po 1,2523 franaka. Na istom postotnom dobitku prema franku bio je i dolar, kojim se tako trgovalo po 96,81 švicarskih centima. Znatnije je dolar ojačao i prema jenu, za jedan posto, na 102 jena. Euru je blagi vjetar u leđa stigao iz Italije koja je danas prodala 2-godišnje obveznice po najnižoj cijeni od uvođenja eura 1999. godine. Stratezi ipak očekuju da će euro, čiji se tečaj posljednjih mjeseci kretao u rasponu od 1,28 do 1,32 dolara, skliznuti zbog razlike u monetarnoj politici u eurozoni i SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙