FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagorje-Tehnobeton traži polovicu iznosa iz nagodbe Vlade i Coninga

ZAGREB, 28. svibnja 2013. (Hina) - Tvrtka Zagorje-Tehnobeton zatražila je od Vlade da se toj tvrtki isplati 50 posto iznosa koji bi se u nagodbi isplatio varaždinskom Coning Inženjeringu, uz objašnjenje da je Zagorje-Tehnobeton izveo polovicu radova na projektu za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, zbog kojeg se vodio spor Coninga i države.

U današnjem priopćenju, koje potpisuju Radničko vijeće i Povjereništvo sindikalne podružnice Zagorje - Tehnobeton, podsjeća se da je 2. svibnja Vlada donijela odluku da se s Coning Inženjeringom postigne nagodba i toj tvrtki isplati dug od 8 milijuna kuna.

No, navodi se, nagodbom nije osigurano da se tom isplatom podmiri i preostalo dugovanje prema Zagorje-Tehnobetonu, koji je kao suradnik i ravnopravni partner Coninga, kao glavnog izvođača radova, izveo 50 posto radova na rekonstrukciji i dogradnji bloka Dorđićeva-Petrinjska-Trg Nikole Šubića Zrinskog, za Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Radi se o ukupnom dugu u iznosu od 16 milijuna, zbog čega je pokrenuta parnica protiv Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a Zagorje-Tehnobeton ima pravo na nepodmirene naknade u visini 50 posto iznosa, koji će biti utvrđen kao nesporan iznos dugovanja Ministarstva prema Coning Inženjeringu, kažu iz te tvrtke.

Dodaju da su sredinom svibnja uputili zahtjev Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te dopis Državnom odvjetništvu i Ministarstvu financija, kako bi osigurali da se kroz nagodbu izravno i Zagorje-Tehnobetonu isplati pola iznosa duga, "jer zbog teške situacije u kojoj se nalazi tvrtka Coning, postoji strah da dug prema kooperantu nikad neće biti podmiren već će novac završiti negdje drugdje".

Pritom ističu da je sukladno članku 602. Zakona o obveznim odnosima, Ministarstvo dužno 50 posto iznosa koji se potražuje u parnici od glavnog izvođača radova Coninga neposredno podmiriti i Zagorje-Tehnobetonu.

Na te zahtjeve Zagorje-Tehnobeton nije dobio nikakav odgovor, "sve institucije su se oglušile te sustavno ignoriraju, a dokaz tome je jučerašnja objava u medijima da će Coning novac od nagodbe dati za isplate plaća svojim radnicima", stoji u priopćenju.

Stoga iz Zagorje-Tehnobetona od Vlade javno potražuju iznos "koji im zakonski pripada jer i u ovoj varaždinskoj tvrtci rade radnici kojima također treba osigurati plaću pa se razlike prema nikome ne bi smjele raditi, te Radničko vijeće i Povjereništvo sindikalne podružnice zahtijevaju da se dio zarađenog novca isplati i radnicima Zagorje-Tehnobetona".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙