FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akademska solidarnost podupire akcije SKOZ-a i HSPP-a

ZAGREB, 27. svibnja 2013. (Hina) - Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost izrazio je večeras potporu Sindikatu kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatskom sindikatu prometnih pilota (HSPP) u budućim akcijama zaštite radničkih prava, ocijenivši kako tijek događaja oko njihova štrajka, radi zaštite radnih mjesta i materijalnih prava, djeluje upozoravajuće za sve djelatnike državnih tvrtki i javnih institucija.

U priopćenju upućenom medijima Akademska solidarnost ističe kako je prvo štrajk HSPP-a, a potom i SKOZ-a bio obilježen nizom pritisaka uprave Croatia Airlinesa, Vlade RH i medija, te brojnim intervencijama u javnoj sferi "kojima je cilj bio omalovažiti, obezvrijediti ili prokazati sindikalnu borbu za obranu stečenih radničkih prava".

"Od anonimnog pisma 'Običnih zaposlenika Croatia Airlinesa' koje je zaključeno retoričkim pitanjem – 'Tko vam daje pravo da 1078 zaposlenih u Croatia Airlinesu pridružite rijeci nezaposlenih u Hrvatskoj?' – do svakodnevnih izračuna štete uzrokovane štrajkom, na medijsko-političkoj se razini činilo sve da bi se sindikalna akcija prikazala kao ničim izazvani hir skupine lijenih spletkara", ističe Akademska solidarnost.

Napominju kako je CA 2011. zaključio sa 75,8 milijuna kuna gubitka, ili 52 posto manje nego u godini ranije, dok su u 2012. gubici iznosili 483 milijuna kuna. "To ne može biti ništa drugo doli dio općeg trenda propadanja koji ima svoje uzroke u nesposobnosti uprave CA-a i nezainteresiranosti Vlade RH da učini bilo što drugo osim postavljanja podobnog kadra na ključna mjesta kompanije", tvrdi se nadalje u priopćenju.

"Način na koji su poslodavci, uz neskrivenu potporu Vlade RH, pokušali slomiti štrajk SKOZ-a i HSPP-a na opominjući način ukazuje na ono što se može dogoditi drugim radnicama i radnicima u drugim državnim poduzećima ili javnim institucijama", upozorili su iz Akademske solidarnosti, izrazivši nadalje potporu kolegama u SKOZ-u i HSPP-u u budućim akcijama u cilju zaštite radničkih i ljudskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙