FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija "Milka Trnina"

ZAGREB, 27. svibnja 2013. (Hina) - Milka Trnina bila je velika hrvatska zvijezda rođena za velike scene čije ime i danas nešto znači u domaćem i inozemnom kulturnom svijetu i koja predstavlja pravi autohtoni hrvatski brend, rečeno je danas u Zagrebu na predstavljanju monografije "Milka Trnina" objavljene u povodu 150. obljetnice rođenja najveće hrvatske operne umjetnice i jedne od najvećih u cijeloj povijesti opere.

O monografiji, za koju je predgovor napisao hrvatski predsjednik Ivo Josipović, govorila je glazbena kritičarka i jedna od autora tekstova Marija Barbieri, koja je istaknula kako je riječ o sistematičnom pregledu Trninina života i karijere kojemu je osmočlani autorski tim pristupio sa znanstvenog stajališta i s ciljem da se što bolje i cjelokupnije dokumentira njezina ostavština. "Željeli smo objektivno govoriti o Milki Trnini, za koju se usuđujem reći da je u jednome povijesnom razdoblju bila ponajbolja svjetska operna zvijezda", kazala je Barbieri na predstavljanju pred ispunjenom dvoranom Kulturnog informativnog centra (KIC).

Od pjevačkih početaka u Zagrebu, početaka njezine međunarodne karijere u Leipzigu i Grazu, preko Njemačke, londonskog Covent Gardena gdje 1898. počinje njezina prava velika svjetska karijera, do američkog dijela karijere, monografija kroz stručne tekstove autora Marije Barbieri, Christe Hoeller, Lidije Ivančević Španiček, Ivana Mirnika, Antuna Petrušića, Ivane Posavec Krivec, Nade Premerl i Zdenke Weber prva je cjelovita monografija posvećena liku i karijeri velike Milke Trnine.

Knjiga također sadrži kronološki popis svih Trnininih nastupa, od debija 18. travnja 1879. u zagrebačkom Hrvatskom glazbenom zavodu, do posljednje pojave na pozornici 1. rujna 1906. u Prinz-Regenten Theateru u Muenchenu. Nakon toga, javno je pjevala još samo jednom - u zagrebačkoj katedrali na dobrotvornom je koncertu u travnju 1916. otpjevala Ave Mariju.

Tu je i popis svih njezinih uloga, poglavlje posvećeno ostavštini Milke Trnine u Muzeju Grada Zagreba, pregled njezine ostavštine u Gradskom muzeju Požega, a predstavljena je i Udruga poklonika Milke Trnine koja ove jeseni obilježava desetu godišnjicu postojanja.

Barbieri se posebno osvrnula na bogatu likovnu opremljenost knjige, te dizajn za koji je zaslužan mladi dizajner Andro Giunio iz dizajn studija Superstudio 29.

Autor dvaju poglavlja koji se tiču uspjeha u Njemačkoj i nastupa u Muenchenu - koji je bio bitna stepenica Trninine međunarodne karijere - Ivan Mirnik kazao je kako je Trnina ime koje i danas nešto znači kulturnom svijetu kako Zagreba tako i Europe i SAD-a, koje se ne može ne spomenuti kada se govori o operi.

Načelnica izdavača monografije Općine Križ Ivana Posavec Krivec istaknula je kako je Milka Trnina za tu malu općinu u Moslavini autohtoni brend u čije se očuvanje u posljednje četiri godine uložilo više od pola milijuna kuna. "Osim stipendije za darovite i plakete koje nose njezino ime, kao i brojnih drugih inicijativa posvećenih čuvanju sjećanja na nju, pripremili smo i imamo gotovu kompletnu natječajnu dokumentaciju za strukturne fondove Europske unije kako bismo u iduće četiri godine na Sipu u mjestu Vezišće sagradili tematski zabavni park Memorijalni centar Milke Trnine", kazala je Posavec Krivec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙