FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 27. svibnja

ZAGREB, 26. svibnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 27. svibnja.

OHRID -Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sudjeluje na 10. konferenciji predsjednika parlamenata država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Teme ovogodišnjeg SEECP-a su gospodarska kriza i inicijativa za uspostavom Parlamentarne skupštine SEECP-a. Sudionice SEECP-a su Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska.

BRUXELLES - Počinje dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije na kojemu će sudjelovati i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. U ponedjeljak će se raspravljati o Siriji i bliskoistočnom mirovnom procesu. Bit će riječi o ublažavanju embarga na oružje za Siriju. Francuska i Velika Britanija su za djelomično ukidanje embarga kako bi se sirijskoj oporbi omogućilo da dođe do novog oružja, dok je dio zemalja rezerviran prema toj ideji zbog straha da bi to oružje moglo doći u ruke protuzapadnih skupina.

BRUXELLES - U slovenskom stalnom predstavništvu pri EU-u u Bruxellesu održat će se ministarski sastanak članica Jadransko-jonske inicijative, a Hrvatsku bi trebao predstavljati zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić. Očekuje se da će sudionici zatražiti od Europske komisije da što prije izradi strategiju za uspostavu Jadransko-jonske makroregije po uzoru na Baltičku i Podunavsku. Jadransko-jonska inicijativa, koja je pokrenuta je 2000. godine u Anconi, okuplja osam zemalja - Hrvatsku, Sloveniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Grčku, Italiju i Srbiju. Ta inicijativa sada želi prerasti u makroregiju.

PARIZ - Američki državni tajnik John Kerry sastat će se s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u ponedjeljak u Parizu zbog novih razgovora o održavanju međunarodne konferencije Siriji. Rusija, glavni sirijski saveznik i opskrbljivač oružjem, kazala je u petak da je dobila načelni pristanak Damaska za tu novu mirovnu konferenciju koju međunarodna zajednica nastoji organizirati u Ženevi.

Dežurni urednici:

Noć: Bernard Ćavar

Prijepodne: Ivo Lovrić

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Večer : Srđan Baković

Tel.: **385 1 4808 645

Fax.: **385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙