FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugarska: Plevnelijev imenovao Plamena Orešarskog premijerom

SOFIJA , 23. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev u četvrtak je imenovao ekonomista Plamena Orešarskog, kandidata kojega su predložili socijalisti, da osnuje novu vladu s obzirom na to da je izborni pobjednik i bivši premijer Bojko Borisov vratio svoj mandat.

Bivšem ministru financija (2005. - 2009.) u vladi socijalističkog čelnika Sergeja Staniševa, Orešarskom prioritet će biti hitne mjere protiv siromaštva uz nastojanje da "ukroti" cijenu energenata. Obećao je poboljšati poslovno ozračje kako bi se potaknulo otvaranje novih radnih mjesta te provesti reformu javnoga zdravstva.

"Strahujem da bi dio Bugara mogao biti nestrpljiv dok se ne počnu osjećati pozitivne promjene, no učinit ću sve što mogu da bih što prije proveo nužne reforme", rekao je.

Najveća bugarska stranka GERB u četvrtak je odustala od pokušaja da formira vladu, otvorivši na taj način put oporbenim socijalistima za sastavljanje tehnokratske vlade i prekid političke blokade u zemlji. GERB, stranka desnog centra kojoj je na čelu Borisov, osvojila je pojedinačno najviše mandata na izborima 12. svibnja, no nije uspjela sastaviti parlamentarnu većinu jer ostale stranke s njom nisu željele surađivati.

Izbori 12. svibnja bili su prijevremeni jer je Borisovljeva vlada odstupila pod pritiskom uličnih prosvjeda izazvanih lošim ekonomskim stanjem u zemlji. Svaki peti Bugarin živi ispod praga siromaštva, a nezaposlenost je na najvišoj razini od 2005. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙